Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarok nyertek Moszkvában

Pár nappal ezelőtt fejeződött be Moszkvában a Nemzetközi Épületvetítő Verseny (International Lightfestival 2013 Art Vision Contest). Ez önmagában is szót érdemelne, de az igazi hír az, hogy a nyertes egy magyar csapat, a Videomapping Hungary lett. A mezőny 11 ország 25 csapatából állt. A csapatoknak a Manyezs kiállítócsarnok homlokzatára kellett elkészíteniük videóinstallációikat.

0 Tovább

A másik Goncsarova

Natalja Goncsarova neve az irodalom kedvelőinek ismerős lehet: ő volt Puskin felesége, az ő vélt vagy valós hűtlenkedése miatt párbajozott a nagy költő, vagy ahogy Anna Ahmatova gondolja (és sokan mások csatlakoznak hozzá) : az ő bűne Puskin halála. Az orosz Nyáry Krisztiánok vígan megélnének csupán Goncsarova sztorijainak kutatásából és publikálásából - ha nem lennének olyan sokan. Még 1993-ban is előálltak új verziókkal Dantes, Goncsarova és Puskin sajátos viszonyrendszeréről, Szemjon Laszkin azt állította...

De erről majd máskor, mert most igazából a másik Natalja Goncsarováról fogok mesélni.

0 Tovább

Korrektúrázni Tolsztojt

Amikor Lev Tolsztoj ükunokája, az újságírónő Fjokla (született: Anna Nyikityicsna), az internet népéhez fordult azt remélte, hogy kis szerencsével sikerül elég önkéntest találnia ahhoz, hogy fél év alatt végezzenek Tolsztoj teljes életművének újralektorálásával. Aztán pár napon belül jelentkezett vagy háromezer ember, akik végül két hét alatt végeztek a 46 800 oldalas melóval.

0 Tovább

Zöldszemű taxi

Két elszánt holland, Rob Hornstra fotógráfus és Arnold van Bruggen, öt évvel ezelőtt elhatározta, hogy még jóval a valós téli olimpiai játékok előtt alaposan szemügyre veszik és aktuális állapotában rögzítik Szocsit és környékét. Beutazták a Kaukázust: Abháziát, Grúziát, eljutottak Dagesztánba, Észak-Oszétiába és Csecsenföldre is.

Az üdülők, szanatóriumok, a helyi lakosság szokásai, és az építkezések mellett a nyári tengerparti utazások során Rob Hornstát lenyűgözte a szabadidős mulatós szórakoztatóipar: egy magára valamit is adó étterem, szállodai bár élő, leginkább laptopról, szintetizátorról szóló zenét kísérő előadással szórakoztatja közönségét. Az ismert orosz és szovjet slágerek, negédes sanzonok vodkagőzős vacsorákhoz, napillatú saslikokhoz, és fényes-tejfölös pelmenyihez fogyasztva kellemesen ringatják álomba a fürdőzéstől megfáradt nyaralóközönséget. Némi irigység fog el, mert a Fekete-tenger Kercs-szoros menti partjánál nyaraltamban csupán cédézenéket hallottam, az élőzenei varázs jobb helyeken lelhető fel, amiket idén nem kutattam fel.

0 Tovább

Új ötlet Oroszországból

Rosszul hiszi, aki azt hiszi, hogy nem lehet újat kitalálni a televízióban egymásba érő énekes tehetségkutató showműsorok tekintetében. Nemcsak új, de meghatóan kedves - és elég merész - gondolat volt az oroszoktól, hogy családok énekeljenek együtt.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek