Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új orosz hely: Matrjoska

(Fotók: Rácz Anna)

Megnyílt a Matrjoska Bisztró; az Arbat és az Arany Kaviár által kifeszített pesti orosz gasztropiac közepén tátongó űr betöltője. Meghívtak minket, hogy teszteljük a helyet, naná, hogy elmentünk. Azt azért előre eldöntöttem, hogy bármi történik is, a mai poszt utolsó mondata az lesz: Az anyukám jobban főz.

0 Tovább

Mindeközben Szocsiban...

...épül-szépül az olimpiai falu, az eddig teljesítmények és kihívások bemutatására két hete került sor, az évente megrendezett: Szocsi Befektetési Fórumon. Az esemény lezajlott annak rendje és módja szerint, többezer (9ezer a tavalyi 7ezer után a hírek szerint) résztvevővel, köztük 4o ország, és 55 oroszországi körzet képviselőjével: üzletemberek, befektetők, helyi és felsőbb kormányzati tisztviselők társaságában díszes társaságában. Ezúttal a hokimérkőzések számára épült gigantikus méretű Bolsoj, azaz nagy (van kicsi is) jégpalotában, került sor a neves találkozókra, bemutatókra, brífingekre és prezentációkra (ld fent).

Az önkormányzatok és befektetők standjai különleges bemutatókkal készültek, a legérdekesebb látványosságnak azonban a síparadicsom (Lago-Naki) makettje bizonyult. A makett gyurmafigurái ugyanis nyílt színen szerelmeskednek a parkolóban, vagy éppen a medence közepén, a sípályán pedig maga a félelmetes és gigantikus hóember rabolja el hátára vetve a gyanútlan turistákat.

A Kubany adminisztratív körzet hivatalos bejelentése szerint fogalmuk sincs hogyan kerültek a vidám gyurmafigurák a makettre, azonban PR fogásnak remeknek bizonyult, hiszen szociális hálók kedvelt témája lett a képek posztolgatása. A makettet elkészítő Maklarin építészeti iroda munkatársai szerint a figurák az elfogadott változaton is rajta voltak.

0 Tovább

Rettegett Iván retteg

Rettegett Ivánt be akarják tiltani! Megint!

0 Tovább

Anna Viva! Politkovszkaja kert Milanóban a Moszkva térnél

Milano nem felejti Anna Sztyepanovnát, a hét éve kegyetlenül meggyilkolt újságírónőt. 2oo6. október 7-én Moszkvában éppen a soros "Oroszország napja" putyini ünneplése napján, háza lépcsőházában több pisztolylövéssel végeztek vele. Anna Politkovszkaja az ellenzéki Novaja Gazeta újságírónője volt, csecsenföldi tapasztalatait többek közt magyarul is publikálták.

A csecsenföldi háborúk, és 'rendezés' kapcsán a súlyos emberjogi kérdéseket vizsgáló, a fegyveres konfliktus fenntartásában társadalmilag, morálisan és gazdaságilag érdekelt csoportok, valamint a hatalom 'vakságát', 'félinformáltságát' kérlelhetetlenül bemutató cikkei miatt politikai merénylet gyanújának árnyéka lengi be Anna halálának körülményeit. A Novaja Gazeta ellenzéki lap zavaros körülmények közti halálos áldozatainak listájára harmadikként került fel Igor Domnikov, Jurij Scsekocsihin újságírók után. 

Olaszországban az Annaviva alapítvány  a demokrácia, a szólásszabadság, és a szabad sajtó érdekében fejti ki tevékenységét: az orosz ellenzéki sajtóval való találkozásokkal, és azon túl: az orosz ellenzék képviselőivel tart fenn diplomáciai kapcsolatot, szervez köréjük eseményeket, többek közt: a politikussá vedlett sakkmester Garij Kaszparov, Borisz Nyemcov is szerepel a listán. Az Annaviva alapítvány a magyar sajtó érdekében is folytat párbeszédet: a hazai jogvédőkkel.

2o12-ben kezdték el az aláírásgyűjtést Milanóban, melynek eredményeként idén nyáron, 2o13. július 12-én avatták fel az Anna Politkovszkaja kertet a Garibaldi kerületben, nem messze a Moscova metrómegállótól, azaz a központban. Ki lehet találni, Oroszországban semmi nem emlékezik meg Annáról.

Nemrég éppen arra jártam Milánóban.

Viva Anna. Nekem ő volt, aki őszinteségével, együttérzéssel és pontos dokumentáláson alapuló elemzéseivel  felnyitotta a szemem és, ami fontosabb, a lelkem a csecsenföldi második háború (Vtoraja Csecsenszkaja a könyv) kapcsán a központi hatalom és a helyi erők viszonyának anomáliáira, a háborús körülmények közt felnövő új generációk reménytelenségére.

Anna Politkovszkajáról készült dokumentumfilmről, 7 év a frontvonalon, A-huli néven itt írtam.

Az eseményen ott volt az Annaviva ügyvezetője, Andrea Riscassi (őt nem látjuk a képen), a Novaja Gazeta főszerkesztője, Vitalij Jarosevszkij, trikolorban Filippo Del Corno az önkormányzattól, Anna húga, Jelena Kudimova és fia, Ilja Politkovszkij.

0 Tovább

Imígyen szóla Zarathustra: Miau

Szvetlana Petrova gondolt egy merészet és ahogy Seth Grahame-Smitht az angol klasszikus irodalmat turbosította fel egy kis betoldással (Büszekeség és balítélet meg a zombik), úgy járt el ő a képzőművészet nagyjaival: feljavította egy kissé egy macskával. Konkrétan saját, vöröskés-kövérkés, Zarathustra névre hallgató cicájával. Az eredmény bámulatos, több komoly galéria bejelentkezett a képekért, művészettörténeti disszertáció születik a művekről, a kritikusok olvadoznak arról, hogy egy ilyen egyszerű csíny mennyire felfrissíti a gondolatainkat a megszokott-megunt festményekről.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek