Születési ideje: 2006. Tartózkodási helye: Moszkva. Születési neve: Triumph Palace. A moszkvai klasszicista vagy sztálini ampír stílusban 1940 és 1950-es években emelt magasházakat szokás egyszerűbben „a hét nővér”-nek nevezni. 2006-ban újabb taggal bővült a család, őt szeretnénk most bemutatni.



Az épületkomplexum Moszkva ÉNy-i részén, a zöld metróvonal Szokol és Aeroport megállói között található a Csapajev közben, kiváló panorámával zöldterületekre és a Leningrádi sugárútra. 264,1 méteres magasságával rekordot döntött (ezt már 2003. december 20-án bejegyezték a Guiness Rekordok Könyvébe, de az átadás csúszott két évet), s ezzel Európa legmagasabb lakóháza lett (2007-ig).



A hivatalos leírás szerint az épület a neoklasszikus és posztmodern építészet, valamint a sztálini stílus jegyeit hordozza magán (nehéz is volna nem észrevenni). 45 emeletes, ebből a tizenegyediktől a harmincnyolcadikig találjuk a lakórészt (987 lakás, ebből 12 350m2-es penthouse mintegy öt méteres belmagassággal, uszoda és kandallóbeépítési lehetőséggel). A három felső lakóemeleten található a névadó Triumph Palace Hotel, aminek minden egyes szobája - a világ különböző városainak szentelve - tematikusan van berendezve. Szemünk előtt rejtve marad az ötszintes és 1500 férőhelyes mélygarázs, ahol találunk autómosót is. Egyébiránt pedig van itt minden, mint a búcsúban: sportközpont, bowling, szépségszalon, aquapark, egészségügyi centrum, mozi, butikok, éttermek és még sorolhatnánk.  Az épület összterülete 168633 m2, építési költségei 250.000.000 dollárra rúgtak, kivitelezője pedig a 10 legnagyobb „moszkvai építők” egyike, a Don-Sztroj volt.


Nem rossz kilátások


Az épület csúcsának megépítése külön bravúrnak számított, hisz a négytől nyolc tonnáig terjedő súlyú nyolc különböző elemet helikopterekkel vitték fel, egy-egy elem beillesztése 5-10 órát vett igénybe. A rozsdamentes acéllemezekkel borított csúcs egy nyolcszögletű, három emelet magasságú alapon áll.

Egy kulcsrakész lakás ebédlője


Ami az árakat illeti, már közel havi egymillió forintért bérelhetünk itt egy kétszobás 105 m2-es lakás, de persze ennek négy vagy ötszöröséért is. Ha viszont valaki vásárolni szeretne, akkor bizony a moszkvai ingatlanáraknak megfelelően elég rendesen ki kell nyitnia az erszényét: egy 179 m2-es, négyszobás lakást 2,1 millió dollárért (!) cserébe vehet csak a birtokába.