Él Melbourne-ban egy félorosz kislány. Szülei művészek, úgyhogy otthon könnyen találkozott ecsettel, vászonnal. Ez még nem predesztinálná arra, hogy festő váljon belőle, mégis kikiáltották Aelitát a világ legfiatalabb festőművészének, aki - annak ellenére, hogy csak vendégségbe jár Oroszországba nagyszüleihez - három évesen lefestette a Volgát.

Amikor az alábbi videó tizenegyedik percében felfedeztem,  hogy a kislány oroszul beszél, büszkeség fogott el, és – indokolatlanul persze – arra gondoltam, hogy „Na. Ugye?”  Mert természetesen nem azt mondom, hogy ez akkor mindent megmagyaráz (dehogyis), csupán abban van tapasztalatom, hogy a különböző kultúrák törésvonalán nevelkedő gyermekek, gyakran valószerűtlenül érzékenyebbek az őket körülvevő világra, mint a homogén közegben nevelkedők. Szülei állítólag nem befolyásolják Aelitát az ecsetkezelésben, de az azért a kisfilmből kiderül, hogy legalábbis karrierjét tudatosan építik és menedzselik. 

Aelita még csak négy éves volt, amikor tavaly rendeztek neki szólókiállítást az Art Gallery-ben(!), New Yorkban. Egy olasz gyűjtő azonnal meg is vásárolta Asteroid c. képét 27.000 dollárért. Bár ez eddig a legmagasabb összeg, amit festményéért kapott, tulajdonképpen nem kirívó, hiszen munkáit amúgy is huszonezer dollárokért veszik. A művészvilág is befogadja őt, úgy gondolják, hogy korából fakadó korlátai ellenére, érti és érzi a színeket, az anyagot. Egymásra épülő képeiben van balansz, koncepció. Nyilvánvaló, hogy kialakított egy új, saját stílust. 

Az Asteroid 

Én mondjuk zsibbadtan bámultam a kislányról szóló filmben ,ahogy csorog a festék helyenként tócsát alkotva, máshol lefolyva a vászonról, vagy éppen elmosva a galacsinokat, gyöngyöket, papír masékat. És nekem úgy tűnt, hogy nem ad hoc módon fröcsköl, hanem könnyeden, bátran, ügyesen kezeli a sűrű lét, mint mások a mézet. De hozzáértő barátaim megkérdőjelezték tehetségét. Szerintük Congo, a csimpánz is pont így festett ennyi idős korában. Nem tudom. Önök szerint?

Aelita:

Congo: