...és én még azt hittem, hogy blogunk rádióműsorának – amely a Tilos Rádióban kéthetente szerda este fél héttől fél nyolcig hallható – címe, a Vosztok egy egyszerű szójáték végeredménye a szevasztok-ból. És hogy azért vosztok, mert tovább játszunk és a vásztok-ot (azaz kelet-et) magyar akcentussal ejtjük.

...de végül is mindegy, hogy mit gondoltam, az igazság az, hogy a Vosztok a legkülönlegesebb hely a Földön. Valószínűleg bolygónk utolsó érintetlen és ismeretlen pontja: egy 14 millió éve létező – és folyékony állapotában megmaradt – édesvizi tó 4 km mélyen az Antarktisz jege alatt és több mint ezer kilométerre a jégmezők szélétől. Először 1957-ben egy fiatal orosz geológus, Andrej Kapitza – a Nobel díjas szovjet fizikus, Pjotr Kapitza fia – figyelt fel repülőgépről a jégtakaró feltűnően homogén simaságára. Igyekezett az akkori technológiát használva ezt bebizonyítani, de kísérlete kudarcba fulladt. Azért is, mert az expedíción főszerepet kapott a túlélésért folyó küzdelem, meg azért is, mert amúgy sem hitt neki senki.

 

Évtizedekkel később azonban műholdról egyértelművé vált, hogy tényleg van ott valami. És a tudósok kíváncsisága olyan, hogy mindenképpen meg kell tudniuk mi az. Ráadásul a NASA is érdekelt lett a dologban, mert az általuk felderítendő Europa (Jupiter egyik holdja) felszíni képe kísértetiesen hasonlít az Antarktisz ezen részéhez.

Azok a kérdések késleltették csupán a további kutatásokat, amelyekre sokáig senki sem tudta a választ: például hogy létezhet-e élet a teljes sötétség világában? Hogy a tó kialakulása földlemezek mozgásának következménye-e, vagy a magma olvasztotta meg alulról a jeget? És hogy képesek-e a kutatók olyan steril körülményeket biztosítani a jégtakaró átfúrása során, hogy eszközeikkel ne befolyásolják a tó mikrovilágát. Az idő múlásával azonban megszülettek a válaszok és a kutatások folytatódtak. A munkát a közeli Vosztok kutatóbázisról irányították.

A várakozás hatalmas. A tudósok szeretnének már valami újabb puzzle darabhoz jutni, hogy még közelebb kerüljenek a megfejtéshez, hogy hogyan keletkezett bolygónk, a Föld. A 14 millió éves tóban található – ha egyáltalán – mikroorganizmusok mesélhetnének nekünk kihalt élővilágról, korábbi éghajlatokról, a jövőről és arról, hogy létezhet-e élet a földön kívül. A kutatók, biológusok és geológusok fantáziájának tárgya, vágyainak netovábbja egy aprócska kis steril minta a tó vizéből. És ez most megvalósulni látszik! Nemrég jött szembe velem a facebook-on egy cikk arról, hogy az oroszok bejelentették, találtak semmihez sem hasonló DNA-val rendelkező baktériumot a Vosztokban. De talán ezt még túl korai lenne elhinni, mert a nyomás nagyon nagy, ott vannak az amerikaiak és a franciák is a saját jég alatti tavaikkal... És tessék, pár nappal később ki is derült, hogy nem is baktériumot, hanem szennyeződést találtak. Ami előfordulhat, mert anyukám szerint, ha az orosz kutatók ott vannak, akkor pillanatokon belül tönkre is fogják tenni a tavat, épp úgy, mint a Bajkált. Szerinte abba a tóba már minden belekerült, kezdve az üres vodkás üveggel...