Meglepő módon az oroszok néha vodát (=víz) is isznak, nemcsak vodkát. Az orosz ásványvízpiacon a forgalom a 2000-es években évi 10-15 %-os növekedésnek indult, és ahogy a legtöbb helyen a világon, a két nagy kólagyár uralja a piacot. A tanácsadók évek óta nem tudják eladni a piacelemzéseiket, mert a potenciális megrendelők is tudják, hogy nincs változás: stabil növekedés, változatlan részesedés.

És ebbe az unalmas (de jövedelmező) képbe rondít bele az, hogy vége a hét szűk esztendőnek, az orosz piacra visszaengedik a grúz termékeket, így a legendás Borzsomit is.

A szovjet idők legkedveltebb ásványvíze időközben profik kezébe került, így aztán jelentős márkafrissítésen ment keresztül: olyan kampányba kezdtek a világban, hogy nem csodálkoznék azon sem, ha a júniusi embargó-feloldozáskor Moszkvában újra hosszú sorok kígyóznának az élelmiszerboltok előtt. A háttrében az Alfa Group áll, ők a tulajdonosok, vagyis Mihail Fridman, a hetedik leggazdagabb orosz kezeiben futnak össze a szálak. Ha valakinek, neki sikerülhetett elérni azt, hogy az orosz-grúz viszonyok még egyáltalán nem rendeződtek, de a Borzsomi már lekerült a fekete listáról. Retteghet a konkurencia, az embargó előtti utolsó évben, 2005-ben az orosz ásványvízpiac legnyereségesebb cégének a Borzsomi mutatkozott, forgalma  top3-ban volt. Ráadásul a hét év alatt csak erősödött a cég, részben kényszerből, de új piacok után nézett, és komoly sikereket ért el Európában és a Közel-Keleten.

Már Gyenyikin is ezt itta

Borzsom városa az 1830-as évektől ismert gyógyfürdő és ezért turisztikai célpont volt, 1890-ben erre a hírnévre lehetett alapozni a palackozott víz gyártását és forgalmazását. Népszerűségét tényleges és vélt gyógyhatásának köszönheti, magyarul másnaposság ellen is ezt itták. Van is egy ilyen mondás: Késő borzsomit inni, ha a májadnak annyi. (Поздно пить боржоми, когда печень отвалилась).

A márkafrissítés legismertebb eszköze a világ leghosszabb (mélyebb) szájtja. Ezen az oldalon meg lehet tapasztalni, milyen mélyről jön fel az ásványvíz. Magyarországon is lehet kapni, néha.