Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Portrék a filmből: Szergej Bermenyev

Szergej Bermenyev hírességek fotózására adta a fejét: mind Oroszországban, mind szerte a világban. Portréfotói bejárták a nyomtatott és online sajtót, most a film világának bűvöletében válogattam ide egy párat.

Okszana Okinysinát láthattuk a Jampecekben és a legutóbbi Viszockij filmben (Köszönöm, hogy élek) az OroszOkBlog filmklubban.

Viktor Coj hasonmásával május 28-án találkozhatunk a filmvásznon legközelebbi filmklubos eseményünkön (Kino Café este 7.35).

A Viszockijt alakító Szergej Bezrukov, akit a Mérkőzés című filmben is láthattunk (a filmklubban):

Andrej Koncsalovszkij és Robert de Niro barátsága:

A varázslatos Tarantino:

Jack Nicholson

Jevgenyij Mironov

0 Tovább

Az orosz falu megdicsőülése

Jelena Sumilova építészként dolgozott Moszkvában, aztán áttért a kétlaki életmódra: fél évet Moszkvában, fél évet a (Moszkvától kb 180 kilométerre lévő) tveri területen található Broszno tó mellett él a családjával. Két fiával rendes falusi életet élnek, pici családi gazdaságukkal törődnek, állataikat gondozzák. Jaroszlav öt éves, Iván kettő, utóbbi születése után döntötte el Jelena, hogy fotózni fog. Vagyis csak másfél éve fényképez! Az építészet mellett képzőművészetet is tanult, így aztán a képei már a kezdetektől a klasszikus (inkább: romantikus) festmények színvilágát, kompozíciós eljárásait követik, a kihagyásos technikával a sejtelmességet, giccsbe hajló meseszerűséget is lazán hozza. Ebben nagy segítségére van a fotók utólagos kezelése, amit nem tagad Jelena, sőt, büszke rá, hogy mennyi energiájába kerül kihozni egy-egy kattintásból a minőséget.

2 Tovább

A Kreml ahogyan még sosem láttad

Az AirPano az utóbbi idők egyik legizgalmasabb orosz projektje a nemzetközi porondon. Az AirPano orosz fotográfusok és panoráma-geekek csapata, akik azt tűzték ki célnak, hogy levegőből fotózott panorámaképeket készítenek a világ legszebb pontjairól. Egész jól haladnak, honlapjuk, az AirPano.com már most többórás időtöltést biztosít a természeti és urbánus szépségek kedvelőinek. 

Az AirPano sikerére a politika is felfigyelt, és talán ennek is szerepe volt abban, hogy az AirPano csapat legnagyobb meglepetésére tetemesebb összeget nyertek az Orosz Földrajzi Társaságtól az AirPano misszió véghezvitelére. Az ösztöndíj ünnepélyes átadásának díszülését maga Putyin elnökölte, és az AirPanos Szergej Szemjonov ezt a nagyszerű alkalmat ragadta meg arra, hogy megkérje az elnököt, segítsen engedélyt szerezni a moszkvai Kreml légi panorámafotózására.

Bár az összes képet még nem tudták feldolgozni, a város születésnapjára kiadtak pár képet ajándékba a moszkvaiaknak. Tényleg lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Ha tetszett a poszt, lájkolj minket a Facebookon, ahol megosztottuk kedvenc panorámaképeinket az AirPanoról. 

0 Tovább

Shana tova!

Egy kis ízelítő mindazoknak, akik (még) nem jutottak el a Zsidók  Oroszországban - a hagyományok újjáéledése c. kiállításra az Orosz Kulturális Központba.

A pici még nem tudja, hogy a szentséges pillanatban be kell csukni a szemet, hogy kizárva a külső fényeket be tudjuk fogadni istent.

Az első tincsek levágása 3 évesen - nagy ünnep, igazi upsherin.

 

Együnk Újévkor almát és mézet, hogy kerek és édes legyen az előttünk álló év.  

Boldog Új Évet kívánok minden zsidónak, nemzsidónak és azoknak, akik még nem döntötték el!

0 Tovább

Így olvastok ti - a metróban oroszokat

Ourit Ben-Haim a new yorki metróhálózat szövevényes labirintusában bóklászva lencsevégre kapja a kézzelfogható, valós, nyomtatott, papírból készült könyveket és olvasóikat. Nemcsak arra kiváncsi, hogy ki, hanem arra is, hogy mit olvas. Sőt, ennél tovább megy: virtuális könyvtárában ajánlóként is működik az összegyűjtött kötet-tár: egy kattintással lehet rögvest kölcsönözni, vagy megvásárolni a könyveket.

Arra a kérdésre, hogy vajon beszél-e az alanyaival, Ourit egy interjúban azt mondta:

'Gyakran beszélgetek arról, amit csinálok. Ha maga a könyvet olvasó éppen nem is, a többiek körülötte észrevesznek. Igen sokféle szituáció adódik ebből, de nem tudom megmondani, hogy ez függ-e attól, hogy észrevesznek. Előfordul, hogy az olvasó a kattintás után kapja fel a fejét. Ilyenkor elmondom, hogy lefényképeztem, és elmagyarázom, hogy miért tettem.'

A könyv és az olvasó viszonyáról, ezt gondolja:

'Ha valaki olvas, az azt jelzi, hogy a világ felfedezésére törekszik. Bármilyen könyvet is olvasson az illető. Amikor utazó-olvasókat látok, azt látom, hogy ezek az emberek az élet különböző lehetőségeinek leírásait tárják fel maguk számára. Ebben az értelemben minden könyv azt üzeni, hogy az olvasó nagyszerű.'

A virtuális kiállítás címe, The Underground New York Public Library, azaz a New York-i Metró Nyilvános Könyvtára. Lássuk, hogy a földalatti olvasás során az orosz irodalomból mit forgatnak a tengerentúliak a munkahelyük és az otthonuk között félúton:

“Отец-Лес,”  Анатолий Ким

Nabokov: Gyér világ (Pale Fire)

Bulgakov: Mester és Margarita

Dosztojevszkij: Feljegyzések az Egérlyukból

És itt van a lány a kamera mögött, Ourit Ben-Haim:

Egy lájk nekünk a facebook-on és kiderül, hogy mit olvas most éppen Ourit!

0 Tovább
«
1234

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek