Jelena Sumilova építészként dolgozott Moszkvában, aztán áttért a kétlaki életmódra: fél évet Moszkvában, fél évet a (Moszkvától kb 180 kilométerre lévő) tveri területen található Broszno tó mellett él a családjával. Két fiával rendes falusi életet élnek, pici családi gazdaságukkal törődnek, állataikat gondozzák. Jaroszlav öt éves, Iván kettő, utóbbi születése után döntötte el Jelena, hogy fotózni fog. Vagyis csak másfél éve fényképez! Az építészet mellett képzőművészetet is tanult, így aztán a képei már a kezdetektől a klasszikus (inkább: romantikus) festmények színvilágát, kompozíciós eljárásait követik, a kihagyásos technikával a sejtelmességet, giccsbe hajló meseszerűséget is lazán hozza. Ebben nagy segítségére van a fotók utólagos kezelése, amit nem tagad Jelena, sőt, büszke rá, hogy mennyi energiájába kerül kihozni egy-egy kattintásból a minőséget.

Pár hete a fotóit felfedezte egy reklámcég, bekerült az egyik képe egy reklámba, aztán a többi családi fotójába is belszerettek először Angliában, aztán Amerikában, most meg már a teljes világ az ő képei alapján képzeli el az orosz falvak boldog békéjét (mert sok minden más mellett az is van nekik). Mondjuk szegény Jelena a világsiker óta napi három órát alszik, a gyerekeire nem marad ideje, annyi interjút készítenek vele, a rajongók sem hagynak neki békét. És persze pénz ebből a sikerből csak jóval lassabban lesz, ha egyáltalán. Van a családnak egy tagja, aki se a képeken, se az interjúkban nem szerepel: az apuka/férj. 

Broszno és környéke viszont végre felkerül a turisztikai térképre. Peddig eddig is próbálkoztak, a tó rejtélyesen mély, ebből adódóan legendák keringenek a tóban élő óriási vízi szörnyről. De a Loch Ness-i szörny orosz tesója nem hozott senkit lázba, nem özönlöttek a turisták ide. A két kisfiú és a természet egymásra találása sokkal inkább csábítóan hat.

További képekért, érdekességekért gyere a facebook-oldalunkra. És szeress!