A titokzatos Genia Rubin 19o6-ban született Kijevben. Neve férfit rejt: Evgenyij Germanovics Rubinként látott napvilágot. Ifjúságát Moszkvában és Jekatyerinburgban töltötte, 1926 Sztanyiszlavszkij műhelyében dolgozott dekorátorként.

rubin photo

Később 1927-ben a szovjet hatalomátvétel után öt évvel Berlinbe menekült, és fejest ugrott a film világába. Mire Párizsba ért (két évvel később) már képzett fotógráfusként működött a mai napig egyik legmeghatározóbb (legalábbis a francia piacon) Pathé! filmstúdióban, hogy végül tapasztalatokkal felvértezve térjen vissza Berlinbe, ahol megnyitotta saját fotóstúdióját 1931-ben. Ismét Párizs következett, és a divat varázslatos világa, fotózott a Haarper's Bazaar-nak, a Femina-nak, az ausztrál The Home-nak, majd London beiktatásával (már a háború után) a Daily Expressnek. Párizs és a modern festészet sem hagyta hidegen, André Breton barátsága, a szürrealisták, mind hatással voltak rá, mind festőként, később pedig gyűjtőként. 1959-ben nyitotta meg saját galériáját Párizsban. A divatfotózást később a természet, és annak megzabolázott, ugyancsak divatosra igazított formái váltották fel: kertek, parkok, kastélyok, és műtárgyak kerültek lencsevégre.

rubin photo2

Genia Rubin zseniális fotói most testközelből megtekinthetőek Budapesten, a Biksady Galériában. Megnyitó: Kedd este 18-2o-ig. Én ott leszek, Gingerina.

rubin kiállítás