Ha egy külföldi Oroszországban akar üzletelni, akkor természetesen a kétfejű sas egyik fejét, Moszkvát vagy Szentpétervárt keresi fel. Pedig ha üzleti szempontból nézzük, Se Moszkva, se Szentpétervár nincs az első tízben az üzletileg érdekes váráosok listáján a Forbes felmérése szerint. Idén se. Mert már a 2012-es felmérés is ezt a furcsa képet mutatta. Mindezt főleg a "fővárosok" drágaságával, a kis- és középvállalkozók számára szinte átléphetetlen belépési küszöbökkel magyarázzák. No de akkor melyek a bizniszbarát városok?

Az rendben van (nem, nincs rendben), hogy tavaly Szocsi volt a nyerő: annyi állami pénz folyt abba a városba, hogy a mezei kisvállalkozókhoz is lecsurgott valami abból. Idén viszont a Forbes szakértői szerint az örök kívülálló, egész Európa legeurópaibb városa, Kalinyingrád lett Oroszország üzleti szempontból legérdekesebb városa. Ezt főként annak köszönheti, hogy elfogadták a fejlesztési programját: Kant (és Putyin exfeleségének, Ljudmilla Putyinának) szülővárosa 2020-ig 446 milliárd rubelt kap az állami költségvetésből. A különleges bánásmódnak semmi köze ahhoz, hogy a legutóbbi elnökválasztáson itt érte el - Moszkva után - a legrosszabb eredményét Putyin. Königsberg Kalinyingrád gazdasága az állami pénzeken túl leginkább attól függ, hogy miként alakulnak a vámszabályok, erről annyit lehet tudni, hogy 2016-ig biztosan kedvezően, utána megint lobbizni kell.

A lista második helyén Ufa áll immáron második éve.

Ufa hősének, Szalavat Julajevnek a szobra
Lehetne Jaroslav Haseknek is szobra, itt élt a háború alatt a cseh író, de az már sok lenne

Baskírföld egymillió lakosú fővárosa az oroszországi muzulmánok és a műanyaggyártás központja. Hihetetlen mennyiségű egyetemet végzett lakik itt (lásd: mérnökparadicsom), viszont legendásan bizalmatlanok, amit a számok is igazolnak: az Ufában megkötött üzletek alig több, mint 10 %-ában van régión túli partner.

Krasznodari szökőkút a Színház téren

A lista 3. helyén található Krasznodart kozákok alapították a 18. század végén, ahogy a város címere is mutatja, egy nagy laktanya-kiszolgáló központ volt sokáig. Mai sikerességét annak köszönheti, hogy a kaukázusi migráció elsőszámú célpontja lett, így a hivatalos lakosság száma is növekszik (ami a rendszerváltás utáni Oroszországban nagy szó), a nemhivatalos pedig elérte az egymilliót. Szergej Galickij, az örmény származású helyi milliárdos (övé a Magnit nevű bolthálózat) focicsapatba öli a pénzét, 2011-től elsőosztályú a csapat, juhé! De vigyázat, ingatlanbizniszbe nem szabad Krasznodarban kezdeni, sorra csődölnek be az építőcégek, miután a helyiek rájöttek, hogy könnyebb és olcsóbb a környéken lakást venni és onnan bejárni + akkor a tengert is látják.

Tomszk ősz végén

Tomszk áll a negyedik helyen, a félmilliós egyetemi város Nyugat-Szibéria egyik központja. A város nyersanyagok előállításából él, egy gazpromos a polgármester, de az elektronika is jelentős. A válság idején majdnem tönkrement a város, jól jött a Gazprom-kapcsolat.

A legjobb omszki köztéri szobor

És az a város, amit állandóan összekevernek Tomszkkal, Omszk áll az ötödik helyen. Hiába keverik őket össze, teljesen más a helyzetük. Omszk Szibéria egyik legnagyobb ipari központja, egymillió lakossal, nehézgépipartól (értsd: fegyverek, tankok, rakéták gyártása) pörög a gazdaság. Egyszerre folyami kikötő és a transzszibériai vasút állomása, így a kereskedelmi központ státuszát nehezen tudja elveszíteni.

Érdemes időről időre átgondolni, hogy amikor Oroszországgal kereskedünk, vagy befektetéseinknek keresünk helyet, Moszkva és Pétervár helyett olyan városokat nézzünk ki magunknak, ahol kisebb a konkurencia, de hasonló, vagy még jobb az üzleti lehetőség. Persze évről-évre változik a helyzet, Szocsi passzé, felkészül Jekatyerinburg; és közben bármennyire megbízhatatlanok az ilyen listák, orientációnak, tendencia-feltérképezésre azért jók.