Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uma Thurman orosz kisfilmben

Duchovny után egy újabb nagy név akadt az orosz filmvilág hálójába. Csak ez nem egy reklám vagy propagandaízű film, Uma Thurman nem az orosz életmódot hirdeti, hanem egy fiatal, tehetséges orosz elsőfilmesnek adott lehetőséget.

Kevin Spacey most már harmadik éve irányítja és szervezi a Jameson First Shot névre hallgató őrületet: három országban (USA, Dél-Afrika és Oroszország) 25 év feletti, de kezdő alkotóktól vártak kisfilmekre ötleteket egészen tágan értelmezhető témákban (pl: Legendás, Humoros vagy Mesés), és minden országból egy győztesnek felajánlották, hogy megrendezheti a filmjét, aminek a főszereplője Uma Thurman. Tavaly Willem Dafoe (az orosz győztes Anton Lansakov filmje a Mosolygó ember), az első évben maga Kevin Spacey volt a főszereplő (Alekszej Nuzsnij Boríték című kisfilmje képviselte az oroszokat). Az oroszok közül idén Ivan Petuhov reklámszövegírónak jutott a lehetőség.

  Ajándék

írta és rendezte: Ivan Petuhov, főszereplő: Uma Thurman

Petuhov a tatárföldi Zelenodolszkban született 1984-ben, a moszkvai Lomonoszov Egyetemen végzett reklámszakon, jelenleg a McCann Moscow szövegírója. Párperces reklámokhoz így aztán már rengeteg szöveget írt, de ez volt az első komoly forgatókönyve. Rendezése meg pláne. Ha megnézzük az alig hét perces filmet, semmi oroszosat nem találunk benne. Persze, simán bele tudom magyarázni, hogy a főszereplőnek azért Grimm a neve, hogy klasszikus orosz beszélő névként utaljon a mesés befejezésre, de ez kissé erőltetett lenne. Inkább az elfojtott érzelmek robbanására mint alapmotívumra utalok.

Amikor az "Így készült" film majdnem olyan hosszú, mint maga a film

0 Tovább

Kopejszki Munkás

Hetek óta egy fontos kérdésre keressük a választ. Melyik orosz újságot olvassák a legtöbben az amerikai színészek közül? És végre bizton állíthatjuk, hogy tudjuk: csalhatatlan jelek mutatnak arra, hogy a Kopejszki Munkás a legkedveltebb orosz sajtótermék Hollywoodban. Igen, a Cseljabinszk környéki, ismeretlen porfészek börtönéről és gyárairól ismert bányászváros lapja. Azt lehetne gyanítani, hogy az ezotériára és ufókutatásra nyitott amerikaiakat a cseljabinszki meteorit-becsapódás alternatív értelmezései érdekli, de nem: egy vicces kedvű producer áll a háttérben.

0 Tovább

Az első orosz Playboy-címlaplány

Az 1963-as születésű Natalja Nyegoda színészetet tanult a moszkvai Művész Színház stúdiójában Oleg Jefremovtól. Ahogy végzett 1986-ban, össze is jött a tanár úr fiával, a szintén színész Mihaillal. Az Ifjúsági Színházban kapott állást, de nagyon nem szerette, kiscsirkéket és malacokat kellett alakítania gyerekelőadásokon, kollégái hisztis, beképzelt nőszemélynek írták le akkoriban. Ezért is volt meglepő, hogy az elsőfilmes Vaszilij Pucsil miért rá osztotta az abszolút főszerepet, a címszerepet az 1988-as Kis Verában. Talán azért volt ilyen bátor a rendező, mert sem ő, sem senki más a forgatócsoportból nem gondolta, hogy a peresztrojka kultikus filmjét készítik, sokkal inkább egy rosszkedvű ifjúsági drámának fogta fel. De az is lehet, hogy látta Nyegoda előző (első) filmszerepét, a Holnap háború volt Zináját, aki rögtön az első jelenetben levetkőzik. Vagy az anyukája, aki rendező, protezsálta be. Ma már mindegy.

2 Tovább

Aki megtanította Hollywoodnak a színészetet: a másik Csehov

Az író, az ikon, a mindenki által ismert Anton Pavlovics Csehov mellett a Csehov-családban van még valaki, aki a modern színházra hasonlóan nagy hatással bír, és lassan Magyarországon is elfoglalja méltó helyét a színházi képzés kánonjában: az író unokaöccse, Mihail Alekszandrovics Csehov. 1891-ben született, így még ismerhette nagybátyját, sőt, az író nagy színészi karriert jósolt neki gyerekkori bohóckodásai láttán. És tényleg.

0 Tovább

Legyél te is orosz tábornok!

Az 1812-es év Napóleon-ellenes honvédő háborúját alaposan megünnepelték az oroszok. Borogyinóban a szakadó eső dacára kétszázezer látogató, köztük Putyin jelenlegi orosz és Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök nézte végig a 200 évvel ezelőtti csata mai verzióját: a 12 órás vérfürdőből 2 órás kardcsörtető-ágyúdurrogtató showt csináltak 2000 gyalogosnak, 400 tüzérnek, 300 lovasnak beöltözött hagyományőrző segítségével; azokat az ütközeteket emelték ki, amelyekben az oroszok győztek.

0 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek