Az 1812-es év Napóleon-ellenes honvédő háborúját alaposan megünnepelték az oroszok. Borogyinóban a szakadó eső dacára kétszázezer látogató, köztük Putyin jelenlegi orosz és Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök nézte végig a 200 évvel ezelőtti csata mai verzióját: a 12 órás vérfürdőből 2 órás kardcsörtető-ágyúdurrogtató showt csináltak 2000 gyalogosnak, 400 tüzérnek, 300 lovasnak beöltözött hagyományőrző segítségével; azokat az ütközeteket emelték ki, amelyekben az oroszok győztek.

A visszaemlékezések legmeghökkentőbb momentuma talán nem is az volt, hogy éppen a volt Lenin-múzeumot alakították át ultramodern 1812-es múzeummá, még csak nem is a diadalív rendbetétele és újbóli átadása (legyen Medvegyevnek is egy kis győzelmi mámora), hanem az éjjeliedények rekonstrukciója.

Az 1812-es napóleoni hadjárat egyik oka-ürügye az volt, hogy Oroszország, megszegve a tilsti békeszerződést, kilépett az angolok elleni kontinentális zárlatból. Élelmes orosz történészek részletesen elemezték, hogy mégis milyen termékekkel kereskedtek, miért érte meg az oroszoknak Napóleon haragját magukra vonni. És a hajórakományok leírása között egy szokatlan árucikket is találtak: éjjeliedény, az alján Napóleon-szoborral, 1806 db. (!) A szövevényes történet végén a míves szarócsészék végül nem érkeztek meg Pétervárra, de a korabeli dokumentáció alapján sikerült rekonstruálni, hogyan is nézhettek ki ezek a sokak fantáziáját megmozgató vázák. Íme:

A nagy jubileumi megemlékezés mókából az angolok sem szerettek volna kimaradni, egy bizonyos Jerry West cirka 40 évet arra áldozott a szabad(?)idejéből, hogy a borogyinói csata általa fontosnak tartott részletét megörökítse - makett formájában. Így most Londonnak is van Borogyinója.

És bármilyen meglepő, egy amerikai művész, Steve Payne is úgy érezte, hogy összeköti az 1812-es orosz dicsőséget a mával. Tavaly kezdett bele abba a nagyszabású projektbe, amely sorra veszi azokat a szinészeket, jeles személyeket, akikről el tudnánk képzelni, hogy győztes harcot vívnak, khm, akárkivel. És orosz hadvezérként mutatja be őket nekünk, George Dowe stílusában. Az Ermitázs Hadi Galéria termében vannak kiállítva  az 1812-es hadjárat orosz tábornokainak portréi, konkrétan 332 marcona harcos. Nem tudni, hogy Payne mennyi képet fog készíteni, mindenesetre reagálni szokott az aktuális eseményekre, Neil Armstrong is felkerült a dicsőségtablóra. A lenyűgöző beállítások valóban hősiességet kölcsönöznek szinte bárki arcvonásainak, érdemes nézegetni, akinek képessége van rá, elkészítheti a saját verzióját is. Legyél te is győztes orosz tábornok!

További képekért csatlakozz hozzánk a Facebookon!