Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Majakovszkij, a copywriter

A szovjet reklám születésének körülményei nem sok jót ígértek, mégis, egy szupertehetséges páros szerencsés összeállása azt eredményezte, hogy az 1920-as évek szovjet reklámplakátjai a műfaj klasszikusaivá váltak.

0 Tovább

Csecsenföldi lázálom

Nézem Steven Segalt táncolni a lezginkát, nézem és leáll az agyam. Nem csak képletesen megáll az eszem, nem csak azt se tudom sírjak vagy nevessek. Hanem nézem, nézem, végtelenítve, és az elmém egy szappanbuborék formájában elhagyja a testem, egy kicsit még a szobában lebeg, aztán kipukkad és végleg tovaillan.

Nem rossz táncos pedig Steven, Depardieu-nél például egyértelműen jobb, nem hiába, no, harcművészet meg mozgáskultúra az mindig is volt, a lezginkát járni meg arcizmok nélkül is lehet. Igaz, Gerard meg Kadirovval együtt ropta, azért pluszpont jár akárhogy is vesszük, de táncosnak Segal jobb táncos.

2 Tovább

2012 – A demográfiai katasztrófa vége

A tavalyi katasztrofális év volt a katasztrófák számára (mondhatnám, hogy gyorsan feléljem a 2013-as rossz szóvicc-kvótámat). Nem elég, hogy a maja világvége elmaradt, de egy másik katasztrófa is meghiúsulni látszik. Bár közhelyszámba megy, hogy az orosz népesség brutálisan fogy és csak évek kérdése, hogy a szibériai sztyeppéken teljesen átvegyék a kínaiak az uralmat, 2012-ben mégis nőtt az orosz lakosság száma. 790fővel.*

Persze hétszázkilencven fő az nem valami emberes növekedés, főleg nem egy 143 milliós országban. Ugyanakkor kár lenne lebecsülni a dolog jelentőségét. Oroszország újkori történelmének első olyan éve volt 2012, amikor a lakosság száma a bevándorlási trendeket figyelmen kívül hagyva is nőtt. Tavaly tehát 790-nel több orosz született, mint amennyi meghalt. Az összehasonlíthatóság érdekében érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon ugyanebben a periódusban a természetes fogyás 31 767 fő volt.

0 Tovább

Próbáld ki az oroszok kedvenc népi játékát!

Gorodki. Ez a neve a legkésőbb a 18. század első felében kialakult, a 19 század elejére pedig egész Oroszországot behálózó játéknak. A szabályok egyszerűek: egy nagy fahusánggal kell eltalálni először 13 aztán 6,5 méterről különböző alakzatokba összerakott öt kis (kb. 20 cm hosszú, 5 cm. átmérőjű) fahasábot. Nagyjából azt lehet mondani, hogy a tekének egy különösen nehéz változata. Előnye, hogy bármelyik erdei tisztáson pár perces tereprendezés után helyben talált sporteszközökkel vidáman lehet bajnokságot szervezni. Hátránya, hogy baromi nehéz, sokat kell gyakorolni egy kis sikerélményért.

0 Tovább

Az orosz bárd

Úgy alakult az életem, hogy most ismertem meg Viszockijt. Persze hallottam már őt és róla; Vannak tőle bakelit lemezeim; Papám anno magnószalagra énekelte pár dalát, mert ennyire tudott vele azonosulni; Ismertem az arcát, láttam róla fényképeket, tudtam, hogy Marina Vlady volt a szerelme és hogy korán halt…, de most ismertem meg őt. A Szovjetunió emblematikus figuráját, az össznépi Vologyát, az orosz bárdot.

6 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek