Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Viszockij továbbélése

Igaz, hogy már 35 éve halott (éppen ma van az évfordulója), az elképzelhetetlen népszerűsége kicsit sem halványult. Azt tudjuk, hogy jó üzletet lehet belőle kisajtolni: az énekesek, akik a dalait feldolgozzák, a szervezők-rendezők, akik emlékkoncerteket hoznak össze, a filmesek, akik dokumentumfilmeket meg játékfilmeket készítenek róla, politikusok, akik könnyes szemmel állítják, hogy ők már akkor is (pedig dehogy), a bloggerek, akik egy újabb posztot írnak róla - mind lehúzzák a magukét. 

Ha ezt az üzleti részt lefejtjük a sztoriról, még mindig marad egy kérdés: van-e olyan dala, ami túlélte őt. Természetesen, színészként is gondolhatunk rá, csak az a gond, hogy elsősorban színházi színész volt, alig maradt fenn felvétel, és az is inkább azt örökíti meg, mennyire a kor divatjaihoz igazodik a játéka.

Filmekben, tévésorozatokban (A fekete macska bandája!) is szerepelt ugyan, de egyik filmje, szerepe sem lett igazán legendás. Maradnak a dalok, és persze minden orosz és posztszovjet családban ott sorakoznak a (leginkább halála után kiadott) lemezei a polcokon (vagy ahova elpakolták a zenehallgatás átalakulása miatt), de az az igazság, hogy a Viszockij-dalok csak előadva érnek célba: és igen, oda, a szívbe, meg abba nagy orosz lélekbe. 

Mit lehet tenni, újra és újra meg lehet nézni a régi filmrészleteket, tévéfelvételeket, titokban rögzített koncerteket, jobb-rosszabb minőségben. Meg bízni lehet abban is, hogy néhány dalát elő tudja adni más is. Nem olyan szuggesztív módon, nem úgy rekesztve, de hatásosan.

Többórányi emlékkoncert, feldolgozás meghallgatása után azt tudom mondani, hogy sajnos  nagyon kevés dala működik úgy, hogy nem ő énekli. Mutatok hármat. Az a közös bennük, hogy mindhármat színész és nem hivatásos énekes énekli, és egyik dal sem a nagy slágerek közül való.

1. Moszkva-Ogyessza

Eredeti I. (Melogyija zenekarral súlyosbítva), Eredeti II. (egyszálgitáros koncert)

Konsztantyin Habenszkij, egyike a legjobb orosz színészeknek a Moszkva-Ogyessza, utazási problémákat feldolgozó dalt elvitte egy kissé az ogyesszai zenei ízek irányába, ami nem tett neki rosszat. Ezzel kikerülte a legnagyobb csapdát, amibe a férfi énekesek legtöbbje beleesik egy Viszockij-dalnál, nem kell viszonyulnia az eredetihez, nem kell hasonlítania vagy nagyon másnak lenni, hanem egy szívéhez, tudásához passzoló stílusba vitte el. Habenszkij egyébként Pjotr Lescsenkot alakította a tragikus sorsú énekesről szóló sorozatban, ha addig nem, ott muszáj volt beletanulnia a műfajba.

2. Dal a fehér elefántról

Eredeti

Mennyivel könnyebb dolga van a nőknek, ha Viszockijt kell énekelni. Okszana Akinysina ráadásul megtalálta a kellő arányokat a cukiskodás, a játékosság és csábosság között, a fehér elefántról szóló kis történetet nem misztifikálta túl. Ellenpéldaként meg lehet nézni Csulpan Hamatova előadását, mondjuk neki a zenei alapja sem volt ennyire eltalálva.

3. Lány Nagaszakiból

Eredeti

Ez a dal azért is érdekes, mert rajta keresztül nyomon követhetjük Viszockij hagyományokhoz kötődését. A saját műfaját városi románcként meghatározva kereste azokat a dalokat, amelyek megmutathatták, hogy hová is tartozik. Ezt a dalt kikötői balladaként énekelték egészen a huszas évektől, Viszockij egy kissé leporolta, írt hozzá egy jó refrént, egy matrózfiú vágyálmai helyett a kapitány szerelme lett a hangsúlyos, a dallamát magára igazította és már kész is egy hamisítatlan Viszockij-dal. Szegény eredeti szerzőt, Vera Inbert úgy kellett a történészeknek kideríteni. 

Polina Agurejeva előadásában a kikötői ballada jelleg újra felerősödött, a gitár helyett az akkordeon is jó választás ehhez. 

Szóval, néhány dalt nélküle is lehet hallgatni. Az más kérdés, hogy nem ezektől lett legendás.

0 Tovább

Vosztok

A tegnapi Vosztok adásában Viczai Péterrel beszélgetett Viszockijról Szasulja és GeraszinaNyina. A február 26-ai adás itt meghallgatható. Az alábbi dalok hangzottak el:

1., Farkashajsza
2., Az én cigánydalom
3., Nem tért vissza a háborúból
4., Ballada a szerelemről

A tegnap esti filmklub hangulatos teázással, beszélgetéssel indult és zárult. Köszönjük mindenkinek, aki eljött. Folyt. köv. március végén.

0 Tovább

Az OROSZok FILMKLUB bemutatja:

Holnap, február 26-án, este 19.45-től ismét filmet nézünk: ezúttal Viszockij életének utolsó szakaszát felölelő drámát. A film előtt és után beszélgetés lesz, Viszockijra emlékezünk (éppen egy hónapja, január 25-én lett volna 76 éves), és elmesélünk néhány érdekességet a film hátteréről, készítőiről, szereplőiről és utóéletéről. A film, mely sokáig az orosz dvd-kölcsönzési piacot vezette, Viszockij klinikai halálát is bemutatja (többek közt), vajon mihez kezd a hős régiúj életével?

Vajon kit ábrázol a kép?

Közben az orosz farsangi hét, azaz a mászlenyica, második szakaszába lépve finom Sztakan teát iszunk, és házi blinit (orosz palacsinta), illetve olagyjit (orosz minipalacsinta) eszünk, ezzel a hagyományos napszimbólummal köszöntjük a tavaszt és az újjászületést: mihez kezdünk régi-új életünkkel?

A programról, illetve a filmről bővebben itt, a helyszín: Kino Café (Budapest, Szt. István krt. 16).

Előtte: Szasulja és Andrea beszélgetnek Viczai Péterrel, számos Viszockij-könyv szerzőjével, a Tilos Rádió Vosztok című műsorában holnap este 18.3o-tól. Itt lesz hallható, illetve az FM 9o.3 hullámhosszon. Hallgassatok minket!

Honnan ismerős a lány?

0 Tovább

Viszockij életei és halálai képekben

Az 1980. július 25-én, 42 évesen elhunyt énekes-költő-színész Vlagyimir Viszockij egy 2010-es közvélemény-kutatás szerint az oroszok 2. számú kedvence volt a huszadik századi kultúrhősök közül. (A mindenek felett álló kedvencet is könnyű kitalálni: Jurij Gagarin, ki más.) Egyszerre volt a nép egyszerű gyermeke, aki mindenkivel, de tényleg mindenkivel tudott egy jót beszélgetni (a legeldugottabb üzbég, ukrán, belorusz, kazah kisvárosban, ahol csak koncertet adott, mindig akadnak tucatnyian, akik váltig állítják, hogy személyesen ismerték Vologyát, náluk evett plovot, amikor errejárt), és egyszerre volt igazi popsztár hivatalosan megjelent nagylemez nélkül: csak neki volt a városban Mercedese, összejött minden szovjet férfi álmával, a francia színésznővel, Marina Vladyval, így aztán külföldre is utazhatott, sokat, és az evidens vodkázáson túl ő még drogozott is. Mondjuk bele is halt.

0 Tovább

Az orosz bárd

Úgy alakult az életem, hogy most ismertem meg Viszockijt. Persze hallottam már őt és róla; Vannak tőle bakelit lemezeim; Papám anno magnószalagra énekelte pár dalát, mert ennyire tudott vele azonosulni; Ismertem az arcát, láttam róla fényképeket, tudtam, hogy Marina Vlady volt a szerelme és hogy korán halt…, de most ismertem meg őt. A Szovjetunió emblematikus figuráját, az össznépi Vologyát, az orosz bárdot.

6 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek