Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi van a medvével?

Én az Orosz ok egyik posztjában olvastam először arról, hogy "az oroszok meg a medve". Azelőtt oroszsággal kapcsolatban csak a farkasról meg a nyusziról hallottam a "No megállj csak"-ból. Vagy maximum a beazonosíthatatlan fajú Csiburáskáról. De a medve…, az tényleg nem került soha a látószögembe. Utánanéztem és találtam egy elég kimerítő magyarázatot: "Az oroszok medvével történő azonosítását először bizonyíthatóan Shakespeare használta, amikor a Banquo szellemétől kísértett, rettegő Macbeth azt bizonygatja, hogy nem félne ő semmitől, ami emberi, sem a "torzonborz orosz medvé"-től, sem a "páncélos orrszarvú"-tól, sem pedig a "perzsa tigris"-től. Az V. Henrik című drámában pedig az orléans-i herceg "bolond ebek"-nek nevezi az angolokat, akik "szemüket behunyva rohannak az orosz medve szájába; s mint rothadt almát zúzatják szét a fejüket". (A medvének egy sor más állatnév között történő említése azt mutatja, hogy ekkor még nem politikai jelképként értelmezték.)

És a medve jól megragadt az angolok tudatában. Az 1600 körül Angliába érkezett első orosz követet a híradások - élvhajhász életmódját kiemelve - "táncos medve"-ként jellemezték. Később pedig politikai figuraként használták a nagy ragadozót, amelynek az orosz nép belső lényegét kellett kifejeznie - mint például a brit oroszlánnak az angolságot, vagy a gall kakasnak a franciaságot. Az orosz jellemet a medve, generációkon keresztül egy fenyegető és nehezen megfogható dologként jelképezte."

0 Tovább

A legbefolyásosabb orosz

Ki a legbefolyásosabb orosz ma a világon? Szerintem kevés olyan embert találunk, aki erre a kérdésre ne csücsörítené a száját Pu formát öltve. Ezen kevesek közé tartozik a Time szerkesztőcsapata, ők ugyanis a világ 100 legbefolyásosabb embere közé csak egy oroszt választottak 2013-ban, és az nem az orosz elnök volt. Hanem egy Igor Ivanovics Szecsin névre hallgató tag.

1 Tovább

Orosz tél, mániás fotósok

Három fotós munkáit mutatom meg, akikben az a közös, hogy imádják az orosz telet fotózni.

Közülük az első Igor Spilenok, aki annak szentelte az életét, hogy az orosz természet szépségének lényegét megragadja. A brjanszki erdőben lakik. Az erdő jelentősége közismert: a honvédő háború idején a partizánok búvóhelyéül szolgáló terület több háborús emlékehelynek ad teret, de a természeti értékeit sokáig semmibe vették. Spilenok áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy mára az erdő mintegy ötöde természetvédelmi terület legyen. Győztes csatája után élete második felében be akarta utazni egész Oroszországot, de a kamcsatkai Kronockij Nemzeti Parknál leragadt, évek óta az ottani medvéket, rókákat és egyéb élőlényeket fotózza.

2 Tovább

Medveetikett

A tajga házigazdája a barna medve. Sok szibériai és (nem csak) orosz mese hőse, "kedves cammogó barátunk". Ezen a nyáron a Bajkál ÉNY-i partján lehetőségem adódott (bár viszonylag csekély), hogy állatkerten kívül is találkozzak vele. Kaptam is egy gyorstalpalót, hogy érdemes viselkedni ilyen alkalmakkor.

Ezt ne!

A tudósok szerint a medve "természete szerint nem életveszélyes", általában az ember teremt magának kilátástalan helyzetet. Ha a statisztikákat nézzük, a Bajkál környéki medve kiváltképp agresszív, az emberek megtámadásában a legmagasabb mutatókkal dicsekedhet. Ez persze nem tartott vissza minket, hogy az erdő sűrűjébe menjünk: nem mindennap járhatunk ilyen vadregényes tájakon.

0 Tovább

Dmitrij hagyatéka

Utolsó hetét tölti hivatalában az Oroszországi Föderáció elnöke, Dmitrij Anatoljevics Medvegyev.

Szegény-szegény Medvegyev igen nehéz körülmények között foglalta el az elnöki széket négy évvel ezelőtt. Nem elég, hogy sokan (én is), csak Putyin-bábját látták benne, aki melegen tartja főnöke székét, amíg az visszatérhet a kényszerű szünet után, de ráadásul ennek egyetlen lehetséges cáfolatát a Putyin-rezsim liberalizációjának és Oroszország modernizációjának sikeres elindítása jelentette számukra. Arra viszont aligha számított bárki is, hogy Medvegyevnek egyszerre sikerül a széket melegen tartania, illetve készséggel visszaadnia Putyin számára, és megkezdenie a liberalizációt.

Négy évet nehéz pár sorban összefoglalni, ráadásul Medvegyev legnagyobb eredményeit olyan kevésbé látványos, ám annál fontosabb területeken érte el, mint például az igazságszolgáltatási reform (új BTK, börtönkörülmények javítása, rabok számának csökkentése, gyűlöletbeszéd szabályozása stb.). Ugyanakkor történtek olyan említésre méltó események is, melyek hosszú távon változtathatnak érdemben az ország sorsán.
Medvegyev decemberben bejelentett politikai reformcsomagja a putyini reformok legtöbbet kritizált pontjaiban ígér változásokat: a közvetlen kormányzóválasztás visszaállításáról, a jelöltállításhoz szükséges követelmények könnyítéséről, a politikai decentralizációról szóló javaslatokat jelenleg a Duma tárgyalja. Amennyiben sikerül a törvényeket elfogadni, úgy nagyban megkönnyebbülhet az ellenzéki pártok élete a jövőben.

0 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek