Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még szokatlanabb kiállítás Szentpéterváron...

Oroszországban rengeteg múzeum van, úgyhogy nem nehéz valami érdekeset, izgalmasat találni.

2 Tovább

Kézműves kaviár Kamcsatkából

Nov 7-re csak kinyitom a pont ilyen alkalmakra félrerakott kaviárt. De vannak szerencsésebbek, akiknek nem kell konzervkaviárral vacakolni, pár óra alatt maguk hozzák össze a kenyérre valót.

0 Tovább

Fizetek és pityergek, áztatom a sminkem

Leningrád ajándéka ez a klip  KÖTELEZŐ megnézni:

Ленинград — Плачу НОВЫЙ ВИДЕОКЛИП

Kemény lifestyle és gender kérdéseket vet fel a videó, igaz némileg egysíkon ábrázolva, hiszen mégis csak popszámról beszélünk. Ütős és érzékletes, túlmutat önmagán: a jelenség gyökere az egyenlőtlen társadalmi munkamegosztás, a marxi értelemben, illetve a hiánygazdaságból eredeztethető fogyasztói preferenciák a luxus iránt.

Legnagyobb megrökönyödésemre az orosz csajok két-háromhavi fizujukat odaadják egy pár olasz csizmáért, vagy akár a vonatos utaskísérő, aki filléreket keres, a legmenőbb kozmetikai láncnál veszi a krémjeit Moszkvában jártában, kerül, amibe kerül.

Az oroszországi szépségipari és divatfogyasztás luxuxsigénye többféle magyarázatra ad felületet, ebből kettőt érintek.

Történeti: a szovjet időkből eredeztetni a különleges és az ordítóan divatos darabok és smink iránti igényt. A szovjet tömegdivat kedves és egyendarabjainak kínálatát ugyanis a feketegazdaság, illetve a csempészet színesítette. Előnyben részesültek azok, akik kapcsolatban álltak külföldre járó rokonokkal, ismerősökkel, és fontos szerepet játszottak azok a titkos lakások, ahol az árut meg lehetett vásárolni. Így lehetett hozzájutni farmerhoz, parfümhöz, vagy különleges színű és kelméjű ruhadarabokhoz. Mások otthon varrták meg, amire szükségük volt, a különleges szabásvonalakt nyugatról beszerzett divatlapokból utánozva, másolva. A szép és divatos iránti igényt nem elégítette ki a szovjet ipar, ám a mai fogyasztásmodell megértéséhez véleményem szerint ez nem ad teljes magyarázatot.

Társadalmi struktúra és családmodell:  a férfiak, sokkal jobban keresnek mint a nők ugyanazért a munkáért (ill. magasabb beosztásokat tölthetnek be), több háztartáshoz is hozzájárulnak: a gyermeküket nevelő nővel való közös háztartás, és a szerető költségeihez is hozzájárulnak.
Tehát, a megélhetésért vívott küzdelemben a munkahely és a társkeresés egybevágó piacot jelent, ahol a nők szimbolikus tartalmakkal (külső, azon belül is kiemelt helye van a divatnak, mint signaling stratégiának) pozícionálják magukat. Párválasztásnál, legyen az férj vagy szerető, fontos szerepet játszik tehát az aspirációk férfi általi megvalósítása, illetve az alkoholfogyasztás minél alacsonyabb szinten való tartása.
Természetesen a jelenség nem oroszspecifikus, a nagy társadalmi különbségekkel és erőltetett kapitalizációval jellemzett társadalmakban (és talán azon kívül is) máshol is megfigyelhető, a sajátos helyi változatában.
Álljon itt egy beágyazható, ha lehet keményebb, élesebb, kontrasztosabb és valóban magasabb státuszú rétegeket illető videó a Leningradtól: Én, és a Pr.da táskám:

 
0 Tovább

Szokatlan, lélegzetelállító kiállítás Moszkvában...

Művészet és divat találkozik egymással a Puskin Képzőművészeti Múzeumban. Valóban szokatlan, csodálatos kiállítás nyílt múlt héten Moszkvában.

0 Tovább

Népmesékből szőtt ország

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, úgy hívták Alekszandr Tatarszkij. Azt találta ki, hogy csettint egyet és megmenti az orosz animációs filmipart. És csettintett, és megmentette. Még ma is élne, ha meg nem áll a szíve álmában, 2007 egy szomorú éjszakáján.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek