Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vosztok

Múlt szerda este M. Nagy Miklós műfordítóval (az Európa kiadó igazgatójával) beszélgettünk a Tiloson irodalomról, zenéről, szerelemről és Moszkváról. A zenék nagy részét Miklós válogatta. Az első kettő bevallom, mélyre ment, megráztam magam, hogy a lábam földet érjen, és kérdezni tudjak.

Juz Aleskovszkij - Tovariscs Sztalin http://www.youtube.com/watch?v=LyJFQwMxwnA 

Juz Aleskovszkij - Okurochek http://www.youtube.com/watch?v=Nu6oziDE5wc 
Ezt pedig széles mosollyal üdvözöltük:
Ehhez Misa egy karikatúra változatot is csatolt,  ilyennek éltem meg az eredetit is:
0 Tovább

Rutkai Bori: Csillagerdő, retro, specko

Valaki hosszan búgott a fülembe macskaköves szövegeket, amik oroszba fordultak, és nem bírtam leállítani a lemezt. Végül az mp3 után színpadon láttam egy lányt, aki színes üvegbúra alá parancsolt, ahol maskarába bújt rajzfigurák keltek életre egy történetben, amelyben én lettem a hős. Vagyis az egyik. Meg a mellettem ülők. Közben figyeltük Borit. Éppen a vászon mögé bújt.

Rutkai Bori csillagerdejében sétálgatok. Retro jedno sanzonok után friss specko koncert is lesz délutántól estig vetített képekkel vasárnap, december 15-én. A kép alatt kérdezz-felelek.

0 Tovább

Bőrönd a Vörös téren: lehet csomagolni

Véget ért a divatcég óriásbőröndjének kalandja Moszkva főterén, már a bírságot is kiszabták. Kemény tízezer rubelt kell fizetni a cégnek az állítólagos szabálytalanságok miatt. Legyünk nagyvonalúak, vegyük hozzá a felállítási és szétszerelési költségeket: akkor is megérte. Nincsen olyan orosz ember, aki a történet után ne tudná a márka nevét, a vásárlásokban már most ki lehet mutatni az emelkedést, és gyanítható, hogy az eddigi három orosz bolt mellett soora fognak nyílni a nagyobb városokban. A gigabőrönd egyébként belülről kiállítási tér lett volna, csak nem engedték megnyitni, sebaj, pár kilométerrel arrébb meg fog nyílni, a Vörös téri akció pedig bevonul a minden idők legnagyobb kiállítás-beharangozó rendezvényei közé.

0 Tovább

Szocsi Naptár

Bő két hónap múlva, február 7-én kezdődik a Szocsi Téli Olimpia, 100 nap múlva pedig a Paralimpia, itt volt már az ideje, hogy megjelenjenek a kapcsolódó furcsa tárgyak.

Andrej Taruszov elképzelése szerint az olimpia gondolatát legjobban az amerikai pin-up girl rajzok, a szovjet propaganda plakátok és a mai közösségi oldalakon megosztott bölcsességgel ellátott fotók édeshármasa fogja kifejezni. Ennek szellemében alkotta meg téli olimpia naptárát. Van egy tippem, hogy a melegekről a hivatalos anyagokban még ennyire sem fog szó esni, mint itt a naptári versikékben, sőt, a legendás CCCP-melegítő sem fog előkerülni.Egyébként Taruszov tényleg megkereste az orosz szervezőbizottságot, de azok elhajtották a szexi naptárkoncepciójával együtt, ők maradnak a medvéknél, nyusziknál és egyéb kedves állatoknál. Így Andrejt semmi nem korlátozta a kicsit sem hivatalos naptár elkészítésében.

A sarló&kalapács még sosem volt ennyire szexi!

0 Tovább

Ljudmila Ulickaja: Örökbecsű limlom

Ljudmila Ulickaja ismét Budapestre látogat, és találkozik a nagy érdeművel egy hét múlva, november 28-án (részleteket ld. lent) új könyve bemutatóján. Ulickaja könyvei számomra olyanok, mint egy igazi baráti beszélgetés, amolyan kivételes találkozás egy kivételes humánumú és élettapasztalatú emberrel, ahol bár kiváncsian provokálom időnként, mégis én vagyok az, aki tanul a másiktól. Elbeszéléseit sosem éreztem igazából egyirányúnak, inkább olyan, mintha a magamban feltett kérdések hangosan elhangzottak volna és Ljudmila ékesen válaszolna rájuk egy tea mellett, vagy mint egy hosszú-hosszú levelezés az email-ek előtti világból. Könnyedén kapcsolódóm rá, együtt fonjuk vele a beszélgetést: a gazdag élettörténeteket, az örökkön-örök emberi kapcsolatokat, életutakat. Szándékosan nem írok sorsot, mivel Ulickaja számomra pontosan azért hiteles, mert karakterei egytől egyig saját életük alakítói, kezükben tartják a döntéseket, akkor is, ha a döntések köre a minimumra szűkül az orosz-szovjet történelem embertpróbáló viharaiban. Hősei sohasem passzív szemlélői saját életüknek, sokszor leszűkült lehetőségeik mellett, aktív cselekvők és gondolkodók.

Az Örökbecsű limlom kaleidoszkóp. A belső, a külső világ, és a felső szférákhoz való viszonyrendszere a fő rendező elv, melybe az író szubjektumát helyezi: nyílt és őszinte vallomások, esszék, gondolatok, reflexiók, és emlékek rendeződnek össze. Az indítás erős, a legszorosabb emberi kapcsolatokat tárja elénk: elhúnyt barátok portréi, családtagok és férjek tekintenek ránk és beszélnek hozzánk - Ulickaja szavain keresztül.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek