Talán kicsit sztereotipikusabb lenne, s kisebb meglepődést váltana ki a vodka beöntésének szentelt emlékmű, a továbbiakban azonban az orvosi beöntés Oroszországban emelt emlékművéről kívánunk szólni.


Oroszországban sok mindennek igyekeznek örök emléket állítani, korábban már volt szó többek között a Druzsba sajtnak illetve a hűséges ebnek állított emlékművekről, most megpróbáljuk felülmúlni az eddigieket. A sztavropoli terület Zseleznovodvszk nevű üdülőfalujában található Masuk Akvaterm szanatórium területén jelent meg a világ első (s talán az utolsó is egyben?) beöntésnek szentelt emlékműve. A szanatórium vezetősége szerint ilyen csodát még úgysem látott a világ, van is mit nézni: három göndör mosolygós kis puttó tartja – a szanatórium dolgozóinak véleménye szerint – az egészség szimbólumát. Az eszköz mérete vagy háromszorosan meghaladja az angyalokét, hogy használat előtt, vagy után látjuk, s merre tart, azt talán ne firtassuk.


Alekszandr Harcsenko a szanatórium igazgatója azt állítja, a szobor hármas egységet szimbolizál: a beöntését, a nővérét és a betegét. Véleménye szerint 2008-ra már rég elérkezett az ideje, hogy valaki emlékművel tisztelegjen a beöntés előtt. Arról nem is beszélve, hogy a szanatóriumban naponta összesen több száz „tisztítóprocedúra” van folyamatban. Persze az elnevezéssel is rögtön problémák adódtak: A fő orvosi műszer diadala, A fő orvosi beavatkozás diadala, végül úgy döntötték egyszerűen Beöntésnek hívják majd, hisz a beöntés Afrikában is beöntés.



Természetesen az emlékműnek ennél üzletibb célja is volt: történetesen hogy az üdülőhely brandjévé váljon. Az emésztőrendszeri problémákra szakosodott szanatórium nevét valószínűleg nehezen vésik eszükbe az emberek, nem úgy az  élményt, amit a szobor nyújt. A teljesség igénye nélkül két véleményt közlünk: „Fején találták a szöget, az országunkban úgyis minden onnan való, ahová a beöntés kell.” „Nincs itt semmi nevetnivaló – fogalmaz egy másik vendég – a beöntés a megfiatalodás egyik legjobb módszere. Utána mintha újból kezdődne az élet.”

A mintegy 400 kilós, 1,5 méteres bronz emlékmű, aminek az árát (kb. 1millió rubelt) szponzorok dobták össze, nagy utat tett meg a doni Rosztovból, ahol készült. A munkálatok Szvetlana Avakova és David Begalov vezetésével egy évig tartottak. Szvetlana szerint is kényes a téma, ezért gondolta ki a Botticelli ihlette angyalokat mellé, így talán humorosabbnak vélik az arra járók a kompozíciót.