Ahány ház, annyi szokás. Ezúttal megnézzük, mit ír (a teljesség igénye nélkül) egy orosz oldal arról, hogy harcoljunk a másnapossággal.
1. Milyen legyen a sörkorcsolya, hogy szervezetünk jobban viselje az ivászatot?
a) A legjobb harapnivaló a gyümölcs, például a szőlő; segítenek lebontani az alkoholt.
b) Lényeg, hogy sokat, s kiadósat együnk: lehetőleg húst, esetleg zsírosabb dolgokat.
c) A legjobb, ha egyáltalán nem is eszünk.
2. Az ütőset előbb avagy utóbb?
a) A gyengébb piáktól haladjunk az erősebb felé: előbb fel kell készítsük a szervezetünket a megrázkódtatásokra.
b) Az erőstől haladunk a gyengébb felé: ha már egyszer nekiugrott lebontani a szervezetünk az alkoholt, lehetőleg ne terheljük még tovább.
c) Mindegy, fő, hogy ne keverjük.
3. Aszpirint bevehetünk:
a) a piálással egyidejűleg.
b) csak másnap.
c) mit aszpirin, akkor inkább paracetamol!
4. Válassza ki a macskajaj legjobb ellenszerét az alábbiak közül:
a)egy jó erős kávé/tea
b) limonádé
c) egy tányér leves
5. Ha valaki rendesen átfázott…
a) sürgős vodkabevitelre szorul, hogy felmelegedjen.
b) felejtse el az alkoholt.
c) fűtött helyre visszük/megy, s utána jöhet a vodka.
6. Az ital, ami után a fáma szerint a legkevésbé leszünk másnaposak:
a) vodka
b) whisky, konyak
c) bor
7. Ha már inni kell, hogy igyunk, hogy a legkevésbé ártsunk vele (magunknak)?
a) Jobb ritkán, de többet.
b) Jobb gyakrabban, de kevesebbet.
c) Mindegy.
Megoldások:
1. A) A kiadós evés csak súlyosbítja a helyzetet, hisz az ételdarabok magukba szívják az alkoholt, s hirtelen jön az ökölcsapás az agynak. Ezzel ellentétben a gyümölcsök segítenek lebontani az alkoholt.
2. C) A fő, hogy ne keverjük, a keverés terheli leginkább a májat.
3. B) Aszpirint a duhajkodást követően (legalább hat órával) veszünk be (amennyiben a gyógyszer eredeti hatását kívánjuk elérni). A paracetamol alapból felejtős.
4. B) A kávé ugyan élénkít, bár a szervezet tisztulásához (leszámítva egy kiadós reggeli rókát) nem igazán tud érdemben hozzájárulni. A limonádé vagy a citromos víz viszont segíti a szervezet méregtelenítését.
5. C) Ha hidegben alkoholt iszunk, az rövid időre valóban felmelegít, de a hőveszteségünk is megnövekedik. Így csak fűtött helyre érve, s tartós ott tartózkodás mellett javaslott.
6. A) Minél tisztább az ital, annál könnyebb a dolga a májnak. A jó vodkában nincs keverékanyag. A whisky, konyak, tequila rengeteg aromát tartalmaznak, aminek a lebontása sokszor nehezebb, mint az alkoholé. A nagy mennyiségű bor ugyancsak problémás.
7. A) Jobb ritkán.
Ha tetszett a bejegyzés, szeress minket a Facebook-on!
Utolsó kommentek