Putyin megválasztásával véget ért a választási szezon Oroszországban, a következő öt évben, ha minden a tervek szerint megy, nem történnek komoly változások a politikai elit összetételében. Bár a vezetés odafigyel, hogy a tűz közelébe komolytalan ember ne kerülhessen, a Duma 450 tagja között számos meglepő, sokszor itthon is ismert névvel találkozhatunk.


Sportolók

A népszerűségen kívül aligha játszott más közbe a képviselő-jelöltek kiválasztásánál, ám ha mégis kategorizálni kellene a Dumába bekerült sportolókat, mondhatnánk, hogy vannak a szépek (Alina Kabajeva, Marat Szafin), az okosak (Anatolij Karpov) és Nyikolaj Valujev.


Hosszas töprengés után sem tudtam rájönni, vajon mi vette rá az Egységes Oroszország pártvezetését, hogy a listára tűzzék Valujev nevét is, hiszen a rossz nyelvek már eddig is gombnyomogató majmoknak hívták a képviselőket. Bár dulakodásban és nagy tömegben biztos sok hasznát lehet venni a nehézsúlyú bokszolónak.


Alina Kabajevát nem csak a ritmikus gimnasztika kedvelői ismerhetik, pár éve Putyinhoz fűződő feltételezett (később mindkét fél által megcáfolt) kapcsolatától zengett a sajtó. Kabajeva már tapasztalt politikus, decemberben második ciklusát kezdi.

Kabajevával szemben a teniszes, volt világranglista vezető Szafin még csak most tanulja a politika csínját-bínját. Bár fő feladatát a sármosan mosolygást már tudja egy ideje. Érdekesség, hogy a Wikipedia szerint Szafin lakóhelye Monte Carlo, jó lesz figyelni majd a költségtérítésnél.

Énekesek, táncosok és egyéb komédiások

Az operaénekes-politikus Marija Makszakova-Igenbergsz állítólagos férje, Vlagyimir Tyurin miatt került máris a címlapokra, miután a Tyurik álnéven gengszerkedő férfi kiadatását követelték a spanyol hatóságok Oroszországtól. Makszakova szóvivője tagadta, hogy a képviselőnő és Tyurin között bármilyen kapcsolat lenne.

Marija Kozsevnyikova esete arról tanúskodik, hogy egy közepesen sikeres pop-karrierből és Playboycímlap-kompatibilis testből egész jól meg lehet élni. December óta a képviselői tiszteletdíjjal is kiegészítve jövedelmeit.

Szvetlana Zaharova a moszkvai Bolsoj Tyeatr príma-balerinája volt, mielőtt politizálni kezdett.

Vlagyimir Bortko filmrendező, olyan klasszikusokat jegyez mint a Kutyaszív és a Tarasz Bulba. Szabadidejében a Kommunista Párt sorait erősíti.

És a kakukktojás

Nem teljesen világos, mi is az eredeti foglalkozása Alekszej Mitrofanovnak, politikus vagy tévés, leginkább életművész, akit az összes témába vágó orosz újságcikk megemlít. Leginkább a valaha népszerű Tatu zenekar iránt rajongásáról híres, társszerzője volt a ТАТУ кам бек (TATU kam bek) című könyvnek és 2006-ban állami kitüntetést kérvényezett az énekeseknek. Mitrofanov 2007-ig az LDPR, majd egy ciklust kihagyva a december óta a Méltányos Oroszország képviselője. Legnagyobb erénye, hogy nyilvános eseményeken a nem túl kellemes ábrázatán legalább egy, de inkább két jó nő társaságával igyekszik javítani.