Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szzzzalto

Hopp-hopp-hopp...Salto mortale.

0 Tovább

Menő hely Moszkvában: a kincsesláda lányaitól

Csajok a friss projektből:

Jól esik, ha egy Kanadából indult 'világmárka' helyi építészekre bízza új éttermének design-ját, ahelyett, hogy importálná fogyasztásra kész belső tereit, termékeivel együtt.

A feladat egyszerű és nemes: egészséges étkek és facsart levek mellé zöld és csalafinta, helyi és mégis univerzális tartalmú megjelenítés. Legyen kényelmes, de pörgős. Leülős, de rugalmas. A Fresh Restaurant alapítója, Ruth Tal, 'kúl és nem unalmas' egészséges étrendet népszerűsít húsz éve. A moszkvai étterem az első Oroszországban, és negyedik a világon. A tervezők és kivitelezők a Szundukovi (iker)nővérek: Olga és Irina.

0 Tovább

Két tűzfal között: parazita iroda

Mihez kezdjen a túlzsúfolt moszkvai belvárosban két tűzfallal, no meg annak a közével egy építész, egy beruházó, és egy üzemeltető? 1. Semmit. 2. Befesti. 3. Ufó-irodát épít.

Képek (látványtervek) innen.

A parazita három szintes, és a tetőtér is használható. A felfüggesztésnek köszönhetően alatta a 'passzázs' is megmarad, így a két ház lakóinak nem kell majd körbesétálnia a tömböt, sőt a járókelők is behúzódhatnak alá majd az eső elől.

0 Tovább

Bátraknak és merészeknek: kapszula-szálló az erdő közepén

Nyikola-Lenyivec, egy kis település, 2oo kilométernyire Moszkvától. Az 'orosz táj' szépségét védi, hogy a település és környékének egy része az UNESCO tájvédelmi körzethez tartozik. A falut szinte menthetetlenül a kihalás fenyegette. Végül a 2oo6 óta évente megrendezett Arch-Stoyanie fesztivál Nyikola-Lenyivec-et feltette a kortárs építészet és design térképére. A fesztiválon ugyanis a land art jegyében, többségében maradandó installációk születnek, melyek organikusan kapcsolódnak a hely által nyújtott természetes környezethez, illetve az itt elérhető forrásokból merítve készülnek.

Kedvencem ez a japán kapszula-szállodák mintájára készült gyors-alvoda. Az eredeti változatban a városi pörgésben a végkimerülés szélén állva dőlhet ágyba a halandó, ám az orosz táj kedvesen hívogató madárcsicsergésében egyfajta kempingként szolgál(hat) ez a sokajtós-kiságyas építmény. A természettel való közvetlen kapcsolatot idézi, mint egy madár a faágon, úgy hajtja álomra fejét a vándor. A szálló az építészekből és formatervezőkből verbuválódott ArhNah Büro projektje. A projekt neve egyébként: 'Az Ön szekrénye' (Vas Skaf). A legszebb benne, hogy öko: azaz újrahasznosított anyagokból készült.

0 Tovább

Ahol Sztálin is otthon érezné magát

Szergej Bobovnyikov régiségkereskedő és alighanem a sikeresebb fajtából, már ha abból indulunk ki, hogy 2002-es válása után egy több, mint 50millió forint értékű ingatlant vett magának. A 20. század elején épült és az orosz Art Deco stílusjegyeit magán viselő ház rezidenciáit anno természetesen felparcellázták apró társbérleti lakásokká, de Bobovnyikov egy egész lakást megszerezett és ő maga is csak a válaszfalak lebontása után döbbent rá, milyen monumentális a lakás. Állítása szerint ekkor döntött úgy, hogy a Moszkvában ma divatos csili-vili modern dizájn helyett inkább retrósra veszi a figurát és a kora Sztálin-korszak szellemében rendezi be a lakást.

1 Tovább
«
12

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek