Nyikola-Lenyivec, egy kis település, 2oo kilométernyire Moszkvától. Az 'orosz táj' szépségét védi, hogy a település és környékének egy része az UNESCO tájvédelmi körzethez tartozik. A falut szinte menthetetlenül a kihalás fenyegette. Végül a 2oo6 óta évente megrendezett Arch-Stoyanie fesztivál Nyikola-Lenyivec-et feltette a kortárs építészet és design térképére. A fesztiválon ugyanis a land art jegyében, többségében maradandó installációk születnek, melyek organikusan kapcsolódnak a hely által nyújtott természetes környezethez, illetve az itt elérhető forrásokból merítve készülnek.

Kedvencem ez a japán kapszula-szállodák mintájára készült gyors-alvoda. Az eredeti változatban a városi pörgésben a végkimerülés szélén állva dőlhet ágyba a halandó, ám az orosz táj kedvesen hívogató madárcsicsergésében egyfajta kempingként szolgál(hat) ez a sokajtós-kiságyas építmény. A természettel való közvetlen kapcsolatot idézi, mint egy madár a faágon, úgy hajtja álomra fejét a vándor. A szálló az építészekből és formatervezőkből verbuválódott ArhNah Büro projektje. A projekt neve egyébként: 'Az Ön szekrénye' (Vas Skaf). A legszebb benne, hogy öko: azaz újrahasznosított anyagokból készült.

Télen nem hiszem, hogy kipróbálnám, de a nyári kirándulások alatt nagyon jól jönne. Vagy akár simán, egy telekre felhúzva: olcsó, és nagyon sokan elférünk benne egy kiadós tábortűzes mulatozás után.

Nyikola Lenyivec egyébként az Ugra folyó partján fekszik. Jó lehet egész nap pecázni, fürödni, majd pihengetni.

Otthonos, ugye?

Már csak egy szauna (bánya) hiányzik.

Az idei fesztivált július 21-28. között rendezik meg. Kevés ennél izgalmasabb nyári programot tudok elképzelni, ha valaki éppen Oroszország Kaluzsszkaja körzetében jár.

Ha tetszett a poszt, szeress minket a facebook-on!