Mihez kezdjen a túlzsúfolt moszkvai belvárosban két tűzfallal, no meg annak a közével egy építész, egy beruházó, és egy üzemeltető? 1. Semmit. 2. Befesti. 3. Ufó-irodát épít.

Képek (látványtervek) innen.

A parazita három szintes, és a tetőtér is használható. A felfüggesztésnek köszönhetően alatta a 'passzázs' is megmarad, így a két ház lakóinak nem kell majd körbesétálnia a tömböt, sőt a járókelők is behúzódhatnak alá majd az eső elől.

A Za bor (vegyük észre, szójáték: a zabor jelentése 'kerítés', tehát a határokat feszegetjük építészetileg) jókedvű és csalafinta tervezői eredetileg maguknak tervezték a függeszkedő irodát, de a prototípus megépítése után könnyedén kivitelezhető szinte bármelyik oroszországi városban. A projekt létező igényekre válaszol: a zsúfolt Moszkvában kevés a kreatív irodának való hely. Kérdés, hogy az ingatlan építési engedélyét melyik házhoz, avagy a közterülethez kell-e kérni. A Za bor srácai a projektért elnyerték az 'Arch Moszkva' (azaz a Moszkvai Építészeti Biennálé) díjat 2o12-ben.

Éjjeli fényben:

Kritikusai szerint az anyagválasztás nem követi a moszkvai zord időjárást, télen fagyos lehet az 'épület'.

A Za Bor Architects  moszkvai építészeti iroda, 2oo3-ban alapította Arszenyij Boriszenko és Peter Zajcev. Műhelyükből belső építészeti tervek, bútorok, épületek, várostervezési koncepciók, iroda-komplexumok kerülnek ki.

Arszenyij és Peter:

Ha tetszett a poszt, szeress a facebook-on!