Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A halhatatlan ezred

A győzelem napi gigantikus, "minden idők legnagyobb" katonai parádéjának árnyékában történt egy emlékezetpolitikai szempontból is érdekes esemény. "Halhatatlan ezred" néven vonultak végig Moszkván és más orosz városok utcáin, terein hétköznapi emberek, családi fotóikat transzparensként maguk felé emelve. 


Az egész 2012-ben kezdődött. Tomszk városában, pár helyi újságíró kezdeményezésére május 9-én a város lakói családi fényképekkel vonultak fel, a honvédő háborúban résztvevő családtagok fényképeit, dokumentumait, katonai jelvényeit hozták magukkal az ünneplők. Aztán 2013-ban 120 másik település csatlakozott az akcióhoz, köztük Oroszországon túliak is, Ukrajnából, Kazahsztánból. De még mindig csak 10-20ezer ember (orosz viszonylatban nem túl nagy tömeg) vonult az egyes városokban a halhatatlan ezredhez csatlakozva. 2014-ben a kezdeményezést hivatalosan is elismerték mint történelmi-patrióta egyesületet, beindították a projekt honlapját, ahol ezrével írják a hétköznapi katonák történeteit a csatlakozók. Tavaly már félmillió orosz vonult május 9-én a felmenői fotóival.

Idén pedig, a 70. évfordulón az állam erősen rászervezett erre az eredetileg alulról jövő kezdeményezésre, (ingyenes) segítséget nyújtottak mindenkinek, aki transzparenst akart gyártani a családi fotókból, az önkéntes szervezőket felváltották a hivatásosok,  és maga Vaszilij Lanavoj hívta felvonulni az embereket! Így már semmi akadálya nem volt, hogy többszázezren vonuljanak Moszkvában a halhatatlan ezredhez csatlakozva.  

A biztonságiaknak nem kis feladatot adva Putyin is beállt a sorba, az apukája fotóját feje fölé emelve, beszélgetésbe elegyedve a többi felvonulóval. A tévéközvetítésből az derült ki, hogy az egészen kiskorú felvonulók is belekezdtek a háború emlékének ápolásába, a családi történetek továbbmesélésébe, így nem lehetnek kétségeink: az orosz identitás egyik legfontosabb tartópillére marad továbbra is a nagy honvédő. Hogy milyen értelemben, az már más kérdés. Én speciel ezért nem tudok mit kezdeni a fenenagy fegyverarzenál felvonultatásával; az ultramodern csapásmérők előterében, az elsuhanó harci repülők alatt, a hidegháborús politikai légkörben a halhatatlan ezred sem tudja a béke üzenetét eljuttatni.  

1 Tovább

Putyin az új Hitler

Az ukrán Belügyminisztérium pár napja kiadott egy nyilatkozatot melyben közli, hogy információi szerint ukrán egyenruhába öltözött orosz fegyveresek fogják megtámadni az orosz állásokat, ezzel ürügyet szolgálva Ukrajna megtámadására. Az ember pedig akaratlanul is belekapaszkodik a széke karfájába, eltöpreng vajon miért nincs fogalma sem, hogy hol van a lakásához legközelebbi óvóhely, szörnyűlködik Putyin cinizmusán és a történelem megismétlődésén.

Putyin az új Hitler, mondta ki szerdán végre Hillary Clinton, bár addigra keveseknek volt kétsége efelől. A Krím-félsziget mondvacsinált etnikai okokból történő annektálásával, a világbékét felelőtlenül veszélybe sodró Oroszország csak a Harmadik Birodaloméhoz mérhető hataloméhségről tesz tanúbizonyságot.

0 Tovább

A bakui komisszárok mítosza

1918 szeptemberében a kaukázusi harcok közben kivégeztek kéttucatnyi bolsevik vezetőt, amiből később a polgárháború egyik leghíresebb, legtöbbször elmesélt történetét faragták. A történészek azóta a hivatalos verziót darabokra szedték, de most ez kevéssé érdekel. Sokkal inkább az, hogy mit tud kezdeni Oroszország 1917 és a Szovjetunió emlékével, hogyan viszonyul a városok utcáit és tereit, az orosz kultúrát, a hétköznapokat átszövő szovjet szimbólumokkal. És ehhez a 26 bakui komisszár legendája jó terep.

0 Tovább

Putyin fele királysága

Tíz napja tudja a világ, hogy Vlagyimir Putyin az Oroszországi Föderáció elnöke elvált ember. Tíz napja röhögnek és sírnak a kínos bejelentés körülményein, tíz napja csámcsognak a válás okán, tíz napja latolgatják a lehetséges szeretők esélyeit. De belerokkan-e Putyin, és éhenhal-e Putyina? Megmondjuk mire kell számítani.

2 Tovább

Putyin az utolsókat rúghatja

Hiába tagad az elnöki szóvivő, egyre több forrásból nyer megerősítést a hír, hogy Putyin egészségügyi problémákkal küzd. És bár egy stresszes életet élő hatvanéves ember esetében igazából annak kéne hírnek lennie, ha semmije nem fájna, Putyin betegsége komoly kérdéseket vet fel a putyini rezsim jövőjével kapcsolatban.

November elején olvashattuk, hogy Putyin keveset mozdul ki elnöki rezidenciájáról - mondván nem akar közlekedési dugókat okozni. (No hiszen). Ráadásul a több, mint tíz év alatt hagyománnyá váló novemberi Egyenes Adás Vlagyimir Putyinnal című maratoni élő tévés szereplését is áttették nyárra - mondván ne fagyoskodjanak a kérdező emberek a hidegben. (No hiszen). A minap pedig Josihiko Noda mondta le oroszországi vizitjét, Putyin rossz egészségi állapotára hivatkozva. Az elnöki szóvivő Peszkov tagad - mondván Noda látogatásának nem volt lefixálva az időpontja, Putyin, egyébként kiváló, egészségének ehhez semmi köze, ilyet mondani meg egyébként is etikátlan. (No hiszen).

1 Tovább
«
123

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek