1945 végén sétál egy elefánt Moszkva utcáin. A járókelők meglepődnek, a gyerekek utánaszaladnak, senki nem érti, mi történik. Így mutatkozott be a városnak Pucsni, a német hadizsákmánnyal együtt érkező idomított elefánt és idomítója, a cseh Karel Stvora. (Az egyébként éppen 150 éves) Durov féle állatszínházban lépett fel, főleg egyensúlyozó számokkal, de egy meghíusult szökési kísérlete után szögkiszedő mutatványa is volt. Szabadságvágyát kielégítendő sétáltatták rendszeresen Moszkva utcáin, amiből értető okokból komoly felfordulás keletkezett. Kevés fényképezőgép volt akkoriban forgalomban, de ezekről a sétákról valahogy mindig készült kép.

Pucsni fagylaltra vár

(A sorban előtte álló kisfiú legnagyobb döbbenetére)

Pucsniról még színes kép is készült, ami az 50-es évek Moszkvájában aztán tényleg nem volt gyakori. Ezek egyikén nézett be egy Moszkvicsba.

Sajnos nem csak jó dolgok történtek Pucsnival és idomárjával: az 50-es évek végén a háború utáni félárva-árva gyerekekből szerveződött bandák egyike úgy gondolta, hogy a német, tehát fasiszta elefánton és oroszul rosszul beszélő, tehát szintén fasiszta idomárján verik le a háború sérelmeit, ezért irgalmatlanul megdobálták kővel az állatot és Stvorát. A cseh idomárt kórházba kellett vinni, az elefántnak csak kisebb sérülései voltak. A gyerekeket elfogták, de aztán elengedték őket. Az a pár apuka, aki élt, egyik hóna alatt a rosszcsont kölkével, másik hóna alatt vodkásüveggel engesztelő látogatásra ment Stvorához. Ekkor derült ki, hogy a cseh idomár előző családját, összes rokonát elveszítette a háborúban, az elefánt az igazi családja (ez később megváltozott: Durov társulatában először egy kutyaidomártól lett lánya, majd a nővérétől két fia). A gyerekek összes pénzükből zöldséget vettek Pucsninak, és ha ez egy film lenne, sikerült volna kiengesztelni őt. De valójában Pucsni simán elzavarta őket, esze ágában sem volt kővel dobálózó gyerekekkel barátkozni.

Végre kettesben

Karel Stvora két kisfia, Anton és Andrej teszteli Pucsni béketűrését

(Antonból szintén idomár lett)

Egy idő után Pucsni megmakacsolta magát és csak akkor volt hajlandó dolgozni, ha a sétákra a haverjával, Racso tevével együtt mehetett.

Pucsni egészen a 60-as évek közepéig, 45 éves koráig élt, Karel Stvora ezután majmokkal és egy új elefánttal, Dzsennivel dolgozott, akit egyébként szintén Németországból hoztak. Karel Stvora 1991-ben hunyt el, emlékét unokája, Pavel őrzi, neki köszönhetjük az összegyűjtött képeket.

Pucsni találkozik Gagarinnal

(Gyerekek! Találjátok meg Gagarin bácsit a képen!)

Ha tetszett, nézd meg a facebook-oldalunkat is, érdemes!