Fjodor Hitruk, a szovjet animáció megújítója, a legendás orosz Micimackó sorozat rendezője 95 éves korában elhunyt. Emlékezzünk rá legfontosabb alkotásaival.

1. Egy bűntett története

Első rendezését, az 1962-es filmet szokás az új, szovjet animáció megjelenésének tekinteni. Addig, a 40-es, 50-es években Disney hatása erősen rányomta a bélyegét a szovjet rajzolókra. És akkor jött Hitruk... (orosz tudás nélkül is élvezhető)

2. Film, film, film (1968)

A filmkészítés nehézségeiről, szépségeiről, szovjet viszonyokkal súlyosbítva. Ars poetica.

3. A Micimackó-filmek

A Micimackót Borisz Zahoder fordította/költötte át oroszra 1960-ban. És ugyancsak Zahoder volt Hitruk szerzőtársa a rajzfilm esetében. Elég bátrak voltak, pl úgy kihagyták Róbert Gidát a sztoriból, mint a pinty. Hitruk nagy Disney-rajongó volt, ha látta volna az 1966-os filmet, akkor szegényebbek lennénk a szovjet verzióval. Amiről Wolfgang Reitherman, a Disney-verzió rendezője azt mondta: "Egy szót sem értek oroszul, de jobban tetszik ez a rajzfilm, mint a sajátom!"

Винни-Пух (1969), Винни-Пух идёт в гости (1971), Винни-Пух и день забот (1972)

4. Sziget (1973)

A cannes-i filmfesztiválon 1974-ben Rövidfilm Arany Pálmát nyert animáció a klasszikus egy ember - egy sziget Robinson-sztorit csavarja meg.