Úgy tűnik, hogy a válság rákényszerítette az orosz gazdasági és politikai vezetőket, hogy némi pénzt értelmes célokra is költsenek el. Pedig ez a történet sem így indult. 2009 őszén fura dolgokra lehetett felfigyelni: egy teljességgel hibbant futurológus, bizonyos Makszim Kalasnyikov odesszai történész nyílt levelet írt az akkori elnöknek, amiben egy innovációs központ létrehozását szorgalmazta. Nem tudni, hogy miért pont egy őrült levele volt az, ami beindította a gépezetet, de tény, hogy Medvegyev felkarolta az ötletet és ráállította az embereit a megvalósításra. Szerencsére egy idő után Kalasnyikovot kihagyták a buliból, ő amúgyis meg volt sértődve azon, hogy a levelében részletesen leírt tervek helyett az orosz szilícium völgy kezd körvonalazódni a tárgyalásokon, így inkább írt egy másik nyílt levelet Putyinnak, hogy mondjon le, cserébe meghagyja a pénzét. Ezt az ötletét nem karolták fel.

Három évvel ezelőtt, 2010 tavaszának elején eldöntötték, hogy a tudomány, technika és üzlet új típusú keltetője a Moszkva melletti Szkolkovoban lesz. Hogy meg is valósuljon az egész, nem egy csinovnyikot bíztak meg a végrehajtással, hanem az a Viktor Vekszelberg került a Skolkovo Foundation élére, aki jelenleg a leggazdagabb orosz. Így aztán az orosz vállalatok, vállalkozók, miniszterek, egyetemek is komolyan vették az egész projektet és a külföldi partnerek is szépen jöttek sorba, hogy vennének parcellákat, irodákat az akkor még csak tervekben létezett új városkában. Vekszelberg intett egyet, és hirtelen elfogadtak egy tövényt, amely külön szabályozza Szkolkovo-Innogradot úgy adóügyileg, mint a vámokat tekintve, megkönnyítettek mindent a tűzvédelmi rendszabályoktól kezdve a hatósági engedélyek beszerzéséig. És valóban, gyorsan felpörgött a munka.

2012 őszén átadták az első épületet, a Hiperkockát. Közben belekezdtek egy ún. nyitott egyetem működtetésébe, ami leginkább egy menedzser továbbképző, egy startup-keltető és szabadegyetem keveréke. Pár év múlva beindul az MIT-vel közös igazi egyetem, most keresnek hozzá oktatókat és hallgatókat. A későnjövők előnyét kihasználva a világ minden hasonló kezdeményezésétől igyekeznek tanulni. Furcsa ezt az oroszokról leírni, de úgy tűnik, tényleg nem akarják itt a nagyvállalatok innovációra kevésbé alkalmas struktúráit létrehozni, ezért a startupokra különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Nem akarnak mindenevők lenni - ez is egy általános hiba az ilyen fejelsztéseknél - ezért már a legelején meghatározták a legfontosabb irányokat, konkrétan ötöt: világűr, energia, atom, biomedica és IT. Ez határozza meg az oktatási programot, ehhez kapcsolódóan alakítják ki a technoparkot, vagyis azokat a műhelyeket, amelyekben meg is lehet valósítani a kitalált újdonságokat. Ezért jönnek ide olyan cégek, mint a Microsoft, a Boeing, az Intel, a Cisco, a Dow Chemical, az IBM, a Siemens, az SAP és társaik. Vekszelberg sorra látogatja az országokat és ír alá együttműködési megállapodásokat oktatási, tudományos és innovációs területen: Innograd fejlesztései még el sem indultak, de már kezd kialakulni a piacuk. Egy-két sikeres fiatal fejlesztőt, mint pl Makszim Kamanyint és az ő Displair-sztoriját rendesen megtámogatták, hogy legyen mit mutogatni.

Szkolkovo-Innograd időközben - a 2012-es városbővítési projektnek köszönhetően - Moszkva része lett. A tervek szerint a kerületben kb 20ezer innovációban érintett ember fog élni, további 20ezer fog naponta bejárni dolgozni ide. Ezért egyrészt az épületeket is korszerűen kell felépíteni és működtetni, vagyis gazdaságos, környezetbarát, ergonomikus és energiahatékony módon, amit napenergia és geotermikus energiaforrások segítségével akarnak megvalósítani, másrészt meg kell oldani a közlekedést, ezért szupergyorsvonat fog Moszkva központjába vezetni.

Ez mind szép és jó, a kritikusokat azonban nem győzte meg arról, hogy hogyan fog ez a csodaváros az orosz gazdaság felemelkedéséhez vezetni. Még az is lehet, hogy fognak születni új és jó ötletek - mondják a kritikusok  -, de az innovációra érzéketlen orosz vállalatok helyett majd a gyorsreagálású nyugatiak fogják hasznosítani ezeket, így az egész projekt csak az agyelszívás egy modernizált változatát fogja eredményezni. Vekszelberget nem győzték meg a károgók, építi tovább Innográdot. Sőt! 2013-ban újabb projektbe kezdenek bele: Innopolisz néven Kazany mellett fog felépülni egy kb 150ezres, hasonló városka. Mire elfogy az olaj, az oroszok innovációs kezdeményezésekkel fogják elárasztani a világot. Vagy nem.

További tartalmakért látogass el a facebook-oldalunkra. Többek között megnézhetsz egy olyan videót, ahol a Szkolkovo-Innográd üzleti iskolájáról van szó, arról mesél egy szuperdörzsölt alak, hogyan kell képezni orosz milliomosokat. Megnézheted, hogyan képzelnek el egy modern egyetemet Innograd megálmodói.