Ahogy arról májusban írtunk, a válság ideje alatt a gazdag oroszok képzőművészetbe (is) fektetik pénzüket, általában londoni aukciós házakon keresztül. A Christie's annyira ráérzett erre a trendre, hogy egy egész orosz művészeti osztályt nyitott, akiknek az a feladatuk, hogy orosz festményeket, szobrokat és egyéb értékes tárgyakat gyűjtsenek, majd szervezzenek belőlük speciális orosz aukciókat. Tegnap meg is lett ennek az eredménye: 7 millió dollárért kelt el egy kép, ezzel bekerülve a top 10 legdrágább orosz festmény közé. Elég bátor dolog volt Alexis de Tiesenhausen és az orosz részleg részéről, hogy megint beválogatott egy Borisz Kusztogyijev képet az eladásra szántak közé, annak elelnére, hogy pár hónapja, augusztusban veszítették el a hosszadalmas pert a hamisítványnak tűnő Kusztogyijev-kép kapcsán Viktor Vekszelberggel szemben.

A hétmilliós képet egy orosz magánszemély, konkrétan a Nobel-díjas fizikus, Pjotr Kapica örököseitől szerezték.  Az 1923-ban festett Kocsis című képet Kapica a festő özvegyétől vette meg 1936-ban. A Kocsis már 1924-ben világot látott, New Yorkban az orosz festők legendás kiállításán szerepelt. De bármennyire is sikeres volt Kusztogyijev képe Amerikában, azért tévedés lenne azt állítani, hogy befutott művész világhírű képéről van szó. Kusztogyijev Repin tanítványaként és portréfestőként híresült el Oroszországban - és csak ott. Portréi sajátosan oroszak: a főalakot általában paródiába hajló módon orosz motívumtengerbe fullasztotta.

Ez itt egy 1913-as képe:

Ez meg egy 1915-ös, a cárról:

1917 után a festmények mellett díszleteket is tervezett, plakátokat is készített. Gyerekkorától tüdőbajtól szenvedett, 1920-tól kerekesszékbe kényszerült. De ez nem akadályozta meg abban, hogy 1927-es haláláig fessen, sőt, ez volt a legszenvedélyesebb, legéletvidámabb korszaka. Ezt az 1920-as, plakátnak is beillő festményét talán többen ismerik, elég sok válogatásban szerepelt, és a történelemtankönyvek kedvenc illusztrációja is egyben (a címe: Bolsevik) :

Gyanítom, hogy az orosz oligarchák ezt nem raknák ki otthon a falra. Vagy ki tudja?

Ja igen: a Kocsis vásárlója ismeretlen, három perc alatt elintézte az árverést (bemondta a hétmilliót és mindenki más elkussolt). Mondjuk szerintem Vekszelberg volt az, csak a vicc kedvéért.