Az osztankinoi tévétornyot jól ismerjük a képeslapokról: egy 540 méter magas feje tetejére állított betonliliom. Az orosz főváros méreteinek megfelelően épült, s talán kevésbé ismeretes, de ezzel arányosak a hozzá kapcsolódó legendák száma is.


Az osztankinoi médiaközponthoz a közismert tornyon kívül még két épület tartozik szorosan, amiket egy földalatti folyosó köt össze. A fáma szerint itt látni a leggyakrabban szellemeket. Hogy kik is ők, nézzük sorjában.

A helyi főkísértet a fekete, hajlott hátú öregasszony. A legenda szerint először 1558-ban látta Szityin bojár, akinek azt mondta, nem merjen itt építkezni, vagy a földet túrni (hisz először egy ősi pogány temető, majd német temető volt e helyen, később pedig erőszakos halált halt embereket, illetőleg azonosítatlan tetemeket földeltek el itt), különben hamarosan beadhatja a kulcsot. A bojár nem volt túlságosan babonás, a kérésnek nem tett eleget, s hamarosan halálra is ítélte Rettegett Iván. Megpróbált elmenekülni, de elkapták, s szörnyű kínhalált követően az osztankinoi mocsárba hajították. Az öregasszony Seremetyev gróf jobbágyszínházának színésznőjét, Parasa Zsemcsugovát is figyelmeztette, ne játsszon egymás után két olyan szerepet, ahol meg kell halni, máskülönben tényleg jobb létre szenderül. Parasa sem hallgatott rá, először Kleopátra, majd Ophelia szerepében tűnt fel. Szülési komplikációk miatt tényleg életét vesztette. Azt mondják, két cárnak is megjelent, akik a Seremetyev kastélyba látogattak: I. Pálnak (akit összeesküvők tettek el láb alól) és II. Sándornak, akivel egy terrorista végzett. Aztán – valószínűleg a figyelmeztetései sikertelensége okán – hosszú ideig senki nem látta. Az utóbbi időkben csak nagyobb szerencsétlenségek idején (pl. a torony kigyulladása 2000-ben) jelent meg, amikről hírt adott, de már nem mondta, hogy kerüljék el.


A híradó stúdiójának plafonjánál időnként egy labda nagyságú fehér felhőt látnak, ami általában az Oroszországban hamarosan bekövetkező tragédiák hírnöke. Legutóbb 2004-ben, a beszláni dráma napján többen is látni vélték.

A torony felújított üvegpadlója


A központ kisebb épületének folyosóján találkozhatunk a vörös kutyával, de csak távolról láthatjuk, mert az emberhez nem megy közel. Járása hangtalan, s nyom nélkül eltűnik. Talán a gazdáját keresi, ő talán a legártalmatlanabb.  

Az említett paranormális jelenségek gyakorta szolgálnak magyarázatul (viccesen vagy komolyan) az orosz média rákfenéire is.