Hogyan fogjunk hozzá szervezetünk salaktalanításához? Mit tegyünk, ha fáj a fejünk, vagy nyomást érzünk a hasunkban? A népi, hagyományos és nem hagyományos módszerek mindenre választ adnak. Ha hangszálgyulladásban szenvedünk, csak leheljünk rá egy Teherán környéki varangyos békára, ha pedig kinövések éktelenkednek a testünk hajlataiban egész biztosan polipok tanyáznak bélrendszerünk labirintusában. Az orosz természetgyógyász-celeb, Genagyij Malahov, alias Genyesa holisztikus rendszerben gondolkodik. Nemcsak az emberi testet tekinti egységes szervezetnek, hanem módszereit illetően is elmondható, hogy a karmikus energiáktól kezdve az imádságon át a gyógyteákig a gyógyítás minden eszközét rendszerébe építi, egyet kivéve: az orvosi medicinát.

Malahov igen erősen szembehelyezkedik az orvostudománnyal, leginkább az ellátás minősége, a műhibák, a félrevezető diagnózisok magas száma miatt. Oroszországban ez utóbbi jelenségek magas aránya, az emberek számára elérhető állami szolgáltatások alacsony színvonala, és botrányos működése némileg indokolttá teszi a légy ura önnönmagad testének – filozófiát, és igen széles tömegek igényeire válaszol a testünk működését és gyógyításának lehetőségeit szuggesztív és közérthető bemutatása.

Malahov eszközei egyszerűek, könnyen elérhetőek, nem kellenek drága gyógyszerek, sem költséges kezelések, látszólag. Vizelete ugyan mindenkinek van, amiből kedvére készíthet párlatot belső használatra, vagy az ételt-italt megvonó böjtölés sem kerül semmibe, de kifejezetten repülőgépekhez használatos kerozint kicsit nehézkesebb beszerezni. Az orvosok és az egyház természetesen igyekszik véget vetni az ’ámokfutásnak’, a gyógyszeriparnak nem szerencsés az alternatív módszerek ilyen széles körű terjesztése. Aggodalmuk nem hiábavaló, Malahov egész birodalmat épített ki, tévéműsora rendkívül népszerű volt, könyveit, termékeit nagy sikerrel árulja az orosz nyelvű piacon táplálékkiegészítők reklámjai például könnyen kapcsolhatók az egészséges életmód retorikájához. Genyesa tervei nem állnak itt meg:MLM-hálózatának kiépítéséről, illetve saját tévécsatorna létrehozásáról tárgyal.

Rajongói tábora sokrétű, az idősektől a fiatalokig, a Duma aszketikus képviselőitől az alakjukat féltő hölgyeken át, a család egészségét őrző háziasszonyokig terjed. Malahov titka közvetlenségében rejlik, hitelességét az adja, hogy (állítólag) módszereit saját magán próbálja ki. Mindamellett hangsúlyozottan felhívja a figyelmet a módszerek helyes, előírtaknak megfelelő alkalmazására, ami lássuk be, az orvosi utasítások esetén sem sikeredik sokaknál. Munkabírása mindenesetre lenyűgöző, tévés és nyilvános szereplései mellett évente több kötete, füzetecskéje jelenik meg, igaz, ezek sokszor átfedésben vannak, a tanácsok olykor ismétlődnek. Jómagam kipróbáltam egyik-másik kúráját, bevallom nem volt fájdalommentes például éhgyomorra fokhagymát enni (a többiről most nem beszélek), és az első napokban, hetekben az ember ne nagyon menjen társaságba, vagy próbáljon meg dolgozni. Nagyanyám esküszik a koplaló-böjtre, a csirákból készült pogácsákra, és a kerozint sem veti meg, hiszen az is a föld kincse. Egyik barátnője a faluban ugyancsak rákapott, a javasolt egy-két cseppes dózis helyett rendesen fogyasztotta a kőolajat, mire a nagyanyám a fejét fogva csak traktornak nevezte.

Az ismertségnek megvan az ára. A népszerűsége tetőfokán fehér dzsippel járó népgyógyító ismerősei szerint az addig közlékeny és a társaságot szerető Gena zárkózott lett, hatalmas, Moszkva melletti házát szinte áthatolhatatlan keritéssel vette körül. A Malahov+ címen futó oroszországi tévéműsor analogiájára ugyan még készített műsort az ukrán tévének is, ám abba is belefáradt. A honlapja és online shopja azonban működik, ahol bármi megvehető, amire a nyugdíjból és az egészségből futja.