Oroszország nemzeti ideája - ezzel a címmel írtak ki dizájnpályázatot Moszkvában, a művészeknek egy szimbolikus tárgyban kellett megragadni az oroszság lényegét. A győztes Vitalij Szaburov lett, jutalma 300ezer rubel és az alkotása képviseli Oroszországot a velencei biennálén. Maga a tárgy nem más, mint egy keljfeljancsi, oroszul ванька-встанька. A koncepció nem túl bonyolult, mindenki számára azonnal felfogható, kellően játékos és mégis patetikus: Oroszország megdönthetetlen, vagy legalábbis a megdöntési próbálkozásokra azonnali talpraállással reagál.  

Velencében elég monumentális változatban fogják kiállítani a pályázatra csak makett formában leadott szimbólumot: öt méteres magasságból fog lenézni a látogatóra a gömbre és a rusztikus tuskóra applikált kétfejű sas. Kíváncsi vagyok, mekkora erőt kell majd kifejteni ahhoz, hogy egy ekkora keljfeljancsit megdöntsenek. És ki lesz olyan bátor/buta, hogy Oroszországot megpróbálja megdönteni.

Egyébként maga Szaburov egyáltalán nem művész, az ötletet a pályázathoz az otthoni gyerekszoba takarítása adta. 500 alkotás közül választották ki az ő ötletét, az utolsó fordulóba 6 jelentkező műve került, köztük Lomonoszov portréja olajból, a Haza anyácska kikergeti az országból a Szabadság szobrot kompozíció és az Önmagát faragó kőszobor. Minden pályázatot, amelyikhez hozzájárultak az alkotók, el lehet olvasni a szervezők honlapján. Mint minden ilyen ötletelés, kevésbé a konkrét művészeti elképzelések magas színvonaláról, sokkal inkább az aktuális társadalmi helyzetről, közérzetről szól. A Szorzótábla politikusoknak, a Haza anyácska harcba hív a korrupció ellen, a Kétfejű sas egyfejűsítése és a többi ötlet azt mutatja, hogy ez egy igazi kincsesbánya szociológusoknak. Meg azt is, hogy miért nem indultak el egy ilyen pályázaton komoly művészek.

Jó uraság reakciója a győztes koncepcióra

(nem túl pozitív, viszont jól szavalható)

Szeress minket a facebook-oldalunkon is!