Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az első Hobbit film - premier előtt

Miután Peter Jackson filmtrilógiája divatba hozta Tolkient, lehetett tudni, hogy Zsákos Bilbo kalandjai is vászonra kerülnek előbb-utóbb. és tényleg, a héten bemutatják a sokak által várt Hobbit-filmet, hurrá. A Gyűrűk ura előzményévé átgyúrt, eredetileg gyerekmesének szánt sztorit eddig leginkább rajzfilmben dolgozták fel, élőszereplős verzió eddig csak egy született, 1985-ben (senki nem fog meglepődni, hiszen ebben a blogban írunk róla) egy szovjet tévéfilmet készített a leningrádi filmstúdió.  A címe: Mr. Bilbo Baggins Hobbit mesés utazása (Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса Хоббита).

A nyolcvanas évek legbárgyúbb filmtrükkjeit (lásd még: Mesék felnőtteknek) használó, a klasszikus szovjet mesefilmek színvonalát meg sem közelítő bénázás lett belőle. Érdemes a 30. perc környékén feltűnő Gollamot megnézni, a maszkmester úgy tűnik, nem tudta rávenni a színészt komolyabb átváltozásokra. A főszereplő a rajzfilmek és a jacksoni filmek világához szokott szemünknek elég öregecske, de azért elég hobbitos. Az őt alakító színész, Mihail Danyilov ekkor 48 éves, ez az egyetlen főszerepe egész életében, a színházban Gogol Revizorjából Bobcsinszkijt játszotta, mondjuk az tényleg alkalmassá teszi Bilbora. Gandalf kevéssé tűnik komoly varázslónak, inkább idegbeteg bajkeverőnek. De nem ez a mélypont. Minden idők legbénább csatajelenetét egy rajz és egy balett-töredék összemontírozása produkálja (55. perc után) – Jackson vélhetőleg a Hobbit teljes harmadik részét eme pármásodperces történés kifejtésének szenteli. A film nézése közben végig azon gondolkodtam, hogy a könyvek adaptációira kényes Tolkien és örökösei hogyan engedhették meg ezt a verziót. Gyanítom, sehogy.

1991-ben belekezdtek egy rajzfilmes feldolgozásba is az oroszok, de a Hegy kincse munkacímen futó projekt félbeszakadt. A fennmaradt 6 perces elejéből az derül ki, hogy elég hófehérkés elképzeléseik voltak a törpök életéről.  Facebook-oldalunkon megnézhetik az elvetélt Hobbit-rajzfilm töredéket.

3 Tovább

Elhunyt az orosz Micimackó rajzfilm rendezője

Fjodor Hitruk, a szovjet animáció megújítója, a legendás orosz Micimackó sorozat rendezője 95 éves korában elhunyt. Emlékezzünk rá legfontosabb alkotásaival.

0 Tovább

Időben szólok

Gyermekkoromban balerina akartam lenni. Nem azért, mintha annyira mozgékony kislány lettem volna. Sőt. Viszont mély nyomot hagyott bennem az akkori - hetvenes évekbeli - moszkvai Nagyszínház balettelőadása, a Hattyúk Tava. Tudom, hogy csöppet sem eredeti, de ez az igazság.

8 Tovább

VERZIO filmfesztivál: Oroszország fókuszban

Az idei Verzió igazi ínyencség volt számunkra, akik kiváncsiak vagyunk Oroszországra. Az elmúlt pár év szűkölködés után, orosz és nemzetközi dokumentumfilmeket láthattunk a régióból, sokféle témában. Ezúttal hármat tudtam meríteni belőle, remélem, ami kimaradt, azt pótolni tudom majd. Bevallom mélyre ment. Mind a három.

Anton itt van

A film megkapó naivitással, bevallott botorkálással indul. Ljubov Arkus, a Szeansz magazin alapítójának, főszerkesztőjének elsőfilmes kísérletét látjuk. Ljubovnak van köze a filmhez, évitzedeken keresztül a film körül mozgott, kritikusként, Filmművészeti Főiskola végzőseként, a filmről szóló hétkötetes mű szerkesztőjeként, és oktatóként a SzentPétervári Állami Egyetemen. Története egyszerre személyes és távolságtartó. Az autizmussal küszködő fiúval, Antonnal való kibontakozó barátsága, személyes kötődése a fiú iránt, törődése, nem szándékoltan kerül a film középpontjába. Az eleinte ridegnek, és egyenesen tolakódónak tűnő kamerás megfigyelés során Ljubov megtanulja érteni, érezni a fiút, végül kameráján keresztül a néző is megszereti Antont, és reszketve figyeli sorsának alakulását.

0 Tovább

Egész népemet fogom sakkozni tanítani

Kalmükföld előző elnöke, Kirszan Iljumzsinov szenvedélyes sakkozó, multimilliomos üzletember és az UFO-k barátja egyszemélyben. A 9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon vetített "Egész népemet fogom sakkozni tanítani" című lengyel dokumentumfilmen keresztül betekintést nyerhettünk Kalmükföld mindennapjaiba.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek