A Szutyagin bástya (más néven a szolombalszki felhőkarcoló) egy tizenkét emeletes ház, amit Nyikolaj Szutyagin építtetett Szolombalában (Észak-Arhangelszk). Oroszország egyik legmagasabb fából épített magáningatlanának számított egészen a lebontásáig, kis híján a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Ha megmarad, egy kíváló északi kísértetkastélynak is bevált volna

Az építkezés 1992-ben indult egy háromemeletes épülettel. A 90-es évek végén az építtető börtönbe került, de szabadulása után újra beindult a vállalkozás. A Norvégiában zajló Faépítészet az északi városokban elnevezésű konferencián nagy szenzáció övezte Szutyagin épületét, s a konferencián vetették fel a Guiness Rekordok Könyvébe való esetleges bejegyzést is, mint a világ legmagasabb faépülete.

Számos interjúban felmerült a kérdés, mi volt az építkezés indítéka, amire Szutyagin a következőt válaszolta: „Hogy miért? Szeretném, ha az ablakból látszana a (Fehér) tenger!” Egy másik szerint a tulajdonos az építkezési közbeni elégedetlenségéből fakadt minden: „Először három szintet építettek, de a ház valahogy furcsán nézett ki. Aztán hozzátoldattam még egy emeletet, de még mindig nem volt az igazi. Aztán addig-addig építtettem, amíg ez lett belőle.”

Az épület történelmi emlékként is felfogható: jól példázta gazdája életpályáját, aki az átmenet idején szedte meg magát, s az újoroszokhoz méltán nem sajnálta a pénzt tetszetős otthona megálmodásakor sem: a fából készült palota mellett egy háromszintes épület állott orosz fürdővel, tánc- és biliárdteremmel és számos szabadidő eltöltésére alkalmas szobával.

2008-ban bírósági határozat született, miszerint az épületet törvénytelenül húzták fel, hisz előzetes egyeztetés nélkül tilos két emeletnél magasabb magántulajdonban lévő fából készült ingatlan építése Arhangelszkben, ez ugyanis a tűzvédelmi szabályokkal ellentétes: a lakók sokan csak gyufának becézték a monstrumot, ami ha kigyullad, valószínűleg katasztrofális következményekhez vezetett volna. Több lakos is rettegésben élt a torony fennállása idején, s nem csak a tűzvész gondolata miatt, hanem mert nagy szél esetén láthatóan kilengett a torony, s csak azt kívánták, ne az ő házuk felé dőljön. Így a tulajdonost idővel az épület saját költségen való elbontására kényszerítették. Bár Szutyagin fellebbezett, 2009-re lerombolták az épületet.

A bontás pillanatai