Oroszország nagy ország, feltörekvő iparral. Közeledik az ajándékozós időszak, és kiváncsi voltam miket dobtak mostanában piacra, böngésztem, és nagyon izgalmas dolgokat találtam.

1. Használtcikk piacokon mindig akad egy-egy jó darab, ketyegő szovjet karóra. Aki már elmúlt húsz, az talán emlékszik, sőt, talán a háztartások jó részénél ott lapul a kacatok között egy-egy becses Raketa, vagy Poljot márkájú darab. A nosztalgia jegyében a Raketa piacra dobott egy retro-ihlette vadiúj és vadul jó kollekciót:

A patriotizmus jegyében:

És a konzervativizmus jegyében for her and for him, azaz Balerina, és a Churchill-Sztálin fotóval hírdetett Jalta:

2. I AM

Az on-line is megrendelhető minimalista ruhadarabok, amik a moszkvai The Bakery design stúdióban készültek. Érdemes ráklikkelni a honlapjukra, nagyon tuti. A márka, I am, közkedvelt a fashionista moszkvaiak körében.

3. A szibériai növényzet kincseit zárják magukba ezek az üvegcsék, természetes alapanyagokból készült, olajok, krémek, pakolások. Natura Siberica. Így néz ki az üzlet, ami lánccá nőtte ki magát:

4. LavkaLavka

A helyi termelőktől, környezettudatos gazdáktól beszállító láncról van szó, helyben, kisgazdaságokban készített szappanok, lekvárok, sajtok, zöldségek, gyümölcsök, és festmények(!). Egy valódi közösségi szerveződés. Fesztiválokat, eseményeket, találkozókat is szerveznek. LavkaLavka.

5. Végül ékszerek Marina Coj-tól. Marina Coj nagy állami megrendelésekre is dolgozik, államfők, magas beosztású államhivatalnokok, üzletemberek részére is készít ajándéktrágyakat, ékszereket, érméket (sportolóknak, kitüntetetteknek):