Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steampunk hűtőgépszerelő

Dmitrij Tyihonyenko, a háztartási gépek komoly szakértője (= szerelő) éveken át hobbiszinten barkácsolt otthon színesfémből és használaton kívüli gépekből furcsaságokat magának. 2011-ben levelet kapott moszkvai fiataloktól, hogy látták a képeit, jöjjön el a steampunk fesztiváljukra. Dmitrij ekkor még nagyon nem volt képben, visszaírt nekik, hogy nem vagyok én punk, eltévesztettétek a házszámot. Aztán utánanézett, mi is ez a steampunk, és rájött, hogy ez tényleg az ő világa.

0 Tovább

Portrék a filmből: Szergej Bermenyev

Szergej Bermenyev hírességek fotózására adta a fejét: mind Oroszországban, mind szerte a világban. Portréfotói bejárták a nyomtatott és online sajtót, most a film világának bűvöletében válogattam ide egy párat.

Okszana Okinysinát láthattuk a Jampecekben és a legutóbbi Viszockij filmben (Köszönöm, hogy élek) az OroszOkBlog filmklubban.

Viktor Coj hasonmásával május 28-án találkozhatunk a filmvásznon legközelebbi filmklubos eseményünkön (Kino Café este 7.35).

A Viszockijt alakító Szergej Bezrukov, akit a Mérkőzés című filmben is láthattunk (a filmklubban):

Andrej Koncsalovszkij és Robert de Niro barátsága:

A varázslatos Tarantino:

Jack Nicholson

Jevgenyij Mironov

0 Tovább

Leonyid Tyiskov világjáró magánholdja

Leonyid Tyiskov (avagy Leonid Tishkov nemzetközi nevén) mozgó installációval (Private Moon) járja a világ szimbolikus helyszíneit: elektromos holdfénnyel árasztva el hol egy moszkvai felhőkarcoló tetejét, vagy egy múzeumi termet, legutóbb pedig Kína kiválasztott szegleteiben bukkant fel, de készül az Antarktiszra is. A hold tíz éve járja a világot: először Leonyid csak a saját magánya enyhítésére sütkérezett fényében loftja háztetején Linzben, később már másokat is invitált, hogy tartsanak vele egy holdutazásra: "bárki művésznek érezhette magát, bárkit megérinthetett a költészet élménye" -- mondja Leonyid (egy interjúban).

A hold eredetileg egy kiállítási installáció részeként készült el, René Magritte ihletésére. Az eredeti két változatban készült: egy telihold kültéri, udvari installációként, és egy másik: a gyerekmúzeum számára. Leonyid Tyiskov jelenleg egy új fényprojekten dolgozik, Oroszország legészak-keletibb pontján: Csukotkán kalauzolja el a látogatókat a vizualitás és a költészet mezsgyéjén csodaországba.

0 Tovább

Május 9., Okudzsava

Az 1997-ben elhunyt énekes, író Bulat Okudzsava ma lenne 90 éves. Éppen ma, a győzelem napján, erre minidg is büszke volt: együtt ünnepelte a születésnapját az országgal. Apja grúz, anyja örmény, hithű kommunisták és pártkatonák, csak éppen 1937-ben apját koholt vádak alapján kivégzik, rá egy évre anyját száműzik és csak 1955-ben látja viszont. A háború kitörésekor azonnal jelentkezett önkéntesnek, de csak 18 évesen engedték a frontra. Persze a háború nem olyan volt, mint amilyennek a romantikus lelkületű fiú elképzelte.

0 Tovább

Deti Picasso Lite akusztik

Május 14. szerda este 7.3o. az A38-on.

A Deti Picasso Moszkva első számú örmény rock zenekara lassacskán már budapestinek mondható. A Picasso Gyermekeinek két alapító tagja, Gaya és Karen Arutyunyan három éve ideiglenesen leállította örmény etnorock zenekarát, hogy duóban folytassa Wattican Punk Ballet néven. Ám most eljött a pillanat a visszatérésre. Az állandóan megújuló és változó Deti Picasso most első körben egy akusztikus műsorral tér vissza, ahol a teljesen új, örmény népzenei gyökerekből építkező szerzemények mellett egy pár régi klasszikus szám is elhangzik. Gayat és Karent a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron kísérik.

Jegyek itt. Esemény itt.

DETI PICASSO LITE (AR/RU)

Ha Djivan Gasparyan az örmények melankolikus természetét tükrözi, a System Of a Down pedig az ellenkezőjét, akkor a moszkvai örményekből álló Deti Picasso eme két érzésvilág ötvözetét nyújtja. A Deti Picasso már többször járt Magyarországon, tagjai igen jó viszonyt ápolnak a Másfél zenészeivel és Grencsó Istvánnal, ennek eredményeként közös fellépésekre sőt, közös számok írására került sor.

Talán ennek is köszönhető, hogy itthon valóságos kultusz alakult ki a Szigeten és az A38 Hajón is többször fellépő örmény-orosz zenekar körül. Három éve budapesti székhellyel megalapították a Wattican Punk Ballet freak rock duójukat, mellyel lassacskán egész Európát feltérképezték.

Május 14-én a Deti Picasso kicsit szokatlan formában, kevésbé pörgős, de annál misztikusabb produkcióval lép a Hajó színpadára. Az orosz származású hárfaművész Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron közreműködésével akusztikusan szólalnak meg a Deti Picasso klasszikusnak mondható dalai, de már a formálódó új anyagba is betekintést kaphatunk. Gayaék nem titkolják, új anyaggal és felállással akarnak visszatérni.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek