Moszkva Indiában? Odessza egy kanadai falu? Russia az USA-ban? Némi tájékozatlanságról árulkodhatnak, esetleg megdöbbentően hathatnak a fenti kérdések, de mint az alábbiakban ki fog derülni, mégis van valóságalapjuk. Túl kicsi a világ ahhoz, hogy Moszkvából, Odesszából, de még csak Russia-ból is egy legyen.



A legdélibb Moszkvát Indiában találjuk, ahol kaucsukfák nőnek, s még nem láttak havat a helyi lakosok. A falu India déli részén, Kerala államban van, ami a két indiai kommunista szimpatizáns államok egyike, s még az ötvenes évek végén döntöttek úgy a fejesek, hogy Moszkvának nevezik el az ominózus községet. Él itt Lenin (a népszámlálás szerint hat is), Sztálin, Hruscsov és még Brezsnyev is. Az utcán Natasák, Anasztasziják, Volgák és Tyereskovák grasszálnak száriban. A legtöbb szovjet nevet viselő lakos még a hidegháború idején született: a 45 éves Gagarin például iskolában tanít – többek között csillagászatot is. A Leninek egyike 25 éves szociális munkás, akinek egyébként jogi végzettsége is van. Hruscsov elvtárs autóbuszvezető. Puskinnal egyetemben Krisna-hívők, így gyermekeiknek már indiai nevet adtak. Gorbacsov, aki még éppen a Szovjetunió széthullása előtt látta meg a napvilágot, nem igazán rajong nevéért, s nem szívesen mutatkozik a kíváncsi turisták előtt.


A kanadai Odessza már nem ilyen érdekfeszítő, nevét túl aktív sportéletéről híres: a 200 fős településnek van két hokicsapata, két broomball (tkp. a hoki és a floorball keveréke labdával és korcsolya nélkül) és két baseballcsapata. A települést 1901-ben alapították.


Russia pedig nem más, mint egy ohioi kisváros, aminek az Orosz Birodalomból érkező francia bevándorlók adták a nevet. Állítólag a préri roppant módon emlékeztette őket az orosz vidékre. Hát, nem tudom, viszont ha már itt tartunk, megéri ellátogatni a néhány mérföldre keletre található Versailles-ba is.