Putyin - magyar hangja Piszkos Fred - kavar, nagyon kavar. A választási kampányában azon volt a hangsúly, hogy mennyire érti az ország és a világ ügyeit. Ezen a héten azt is láthatjuk, hogy amihez biztosan ért, az a hatalom megragadása és megtartása.

Az orosz politikai rendszer megújulás előtt áll, láthatóan kifulladt az eddigi struktúra, az eddigi pártok már nem képesek és nem is akarnak megváltozni, egyre erősödnek a hatalommal szembeni hangok, és már csak idő kérdése, hogyan találják meg a közös formát nemtetszésük politikai kinyilvánításához. Azt is gondolhatnánk, hogy hiába választották meg Putyint újra elnöknek, közelít korszakának vége. Azért azt lehet sejteni, hogy van valaki, aki ezt nem fogja ölbe tett kezekkel várni, ráadásul Putyin nem az a pöcsölős fajta.

Az elnöki megválasztása kapcsán alakult mozgalomról, az Összoroszországi Népi Frontról (hát igen, az ilyen mozgalmaknak nevet adó emberek nem sokat néznek Monty Pythont) időközben kiderült, hogy nem csupán kampányszervezet volt, hanem továbbra is él és virul. Sőt! Nagyon úgy tűnik, hogy ez a mozgalom lesz Putyin legfőbb fegyvere az új orosz politikai rendszerben. Miután az Egységes Oroszország, a hatalmi párt vereséggel felérő győzelmet aratott a parlamenti választásokon, át kellett gondolni, hogyan menekítsék ki Putyint a lejáratódott, elkopott párt romjai közül. Az elnöki kampány és győzelem után nem meglepő, hogy a személyére szabott mozgalom kap nagyobb hangsúlyt. És amíg az ellenzék azon rágódik, hogyan lehetne kitörni Moszkva és Szentpétervár belterjéből, addig Putyin már rég tömegpártot szervez az egész országban. Könnyedén átlép az Egységes Oroszország, vagyis saját pártjának megterhelő ügyein és népszerűségvesztésén, és könnyek között keblére öleli a szakszervezetekkel, egyházzal, fegyveres erőkkel, civil szervezetekkel, no meg a nép egyszerű tagjaival szoros szövetségben álló Népi Frontot.

A szervezőmunka élére Dmitrij Rogozin, miniszterelnök-helyettes állt, de a mozgalom koordinációs tanácsának vezetője (na ki? na ki?) maga Putyin lett.  Van már szimbólum is: az ellenzéki tüntetők fehér szalagjával szemben a György-szalag a megkülönböztető jel, szépen lenyúlva a nemzeti jelképrendszert. Putyin többször hangsúlyozta, hogy a Népi Front nem párt, csak mozgalom, de azért biztos, ami biztos elkészültek a listák arról, hogy a parlamanetben az Egységes Oroszország képviselői közül kik tagjai ennek a nempárt-mozgalomnak. 

Két kis hír: Április 3-án Putyin mély, baráti találkozón megbeszéléséket folytatott a Népi Front képviselőivel, a jelenlevő újságírókat is meglepő módon Putyin többször használta mondataiban a "mi" alanyt, mint a kormányával kapcsolatban bármikor. Április 4-én megjelentették Medvegyev elnök aláírásával az új párttörvényt, amely jelentősen megkönnyíti a pártalapítást.