Több beszámoló szerint is az Orosz Légierő Orosz Vitézek alakulatának bemutatója volt a kecskeméti repülőnap fő attrakciója. Most az is megtudhatja, mit tudnak a Vitézek, akinek volt annyi esze, hogy ne menjen ki a hétvégén napszúrást kapni egy repülőtérre.

Engem mondjuk, nem szórakoztatnak nagyon a repülős bemutatók. Legutóbb, például amikor a Pohoda Fesztivál egyik délelőttjén alkalmam volt, (vagy inkább lett volna) magasan képzett műrepülő pilóták kunsztjaiban gyönyörködni, öt perc álmos vizsgálódás után inkább visszamentem a sátramba morogni, hogy a Red Bull is elmehet a fenébe, hogy nem hagyja az embert aludni a marhaságaival. De persze belátom, hogy a sugárhajtású vadászgépek egy fokkal izgalmasabbak, mint a kis kék propelleres vackok.

A Russzkije Vityazinak márpedig az az egyik legnagyobb különlegessége, hogy sorozatgyártott Szu-27-es nehéz elfogó vadászrepülőgépekkel repülnek. A bemutatókötelék egyébként leginkább az Orosz Légierő pr-alakulatának tűnik, amely az orosz haditechnika és katonai repülés kiválóságát hivatott demonstrálni – ha hihetünk a nálam nagyobb tudású embereknek – nem is teljesen alaptalanul.

Végignézve pár bemutatóról szóló videót, és elolvasva mindenféle beszámolókat, a Vityazi show-inak három eleme van. Először kötelékben repülnek a gépekkel, ami azt jelenti, hogy nagyon közel egymáshoz szinkronban mozogva. Ez laikus szemmel kívülről elég unalmas tud lenni, bár ilyen és ekkora gépekkel állítólag elég nagy kunszt, amit a belső kamerás felvételeket nézve hajlandó is vagyok elhinni. Ezek után jönnek mindenféle szemberepülések, ami közben már összeszorul az ember ökle, ráadásul látványos képeket is lehet róluk csinálni. Az igazi katarzist végül az infracsapdák, vagyis a rövid ideig magas hőmérsékleten égő rakéták lövöldözése adja meg. Ezt a vitézek már a szó szoros értelmével művészi szintre fejlesztették, füst angyalukról a blogon is volt már szó.

A bemutatóknak valószínűleg egy eleme van, ami teljesen reménytelen, hogy átjön a képeken és a videókon, a gépek irtózatos hangja. Nekem mondjuk elég egy átlagos hétvégére a szomszéd szombati örömflexelése is, de aki „perverz örömét leli dobhártyájának és gyomrának recsegtetésében” az egyszer mindenképp nézze meg a Vitézeket. Militarista-felhangú orosz ünnepeken, nagyobb külföldi légi bemutatókon jó esélye lesz rá. Mindenki másnak pedig ott az internet.

A szerző a posztban használ szavak és kifejezések szakszerűségéért nem vállal felelősséget. Azokat teljes terjedelmükben a Vityazival és a kecskeméti repülőnappal foglalkozó cikkekből nyúlta.

*

Ha érdekel a füstangyal készítéséről született videó, lájkolj minket a Fészen!