Moszkvában áll a bál, nem elég, hogy most választanak polgármestert, de a Vörös téren mindeközben tizenöt ország katonazenekara masírozik fel-alá.

Szembejött velem egy kép a Fészen, amin egy szimpatikus Saolin pap mosolyog kajánul a kamerába a Vörös Téren, és gondoltam, ennek fele sem tréfa, ezek szerint már nem csak Szibériát fenyegeti a kínai veszély (valójában még azt sem), de a képaláírásból kiderült, hogy a „Szpasszkaja Torony Katonazene Fesztivál” vendégei a saolinok. Azt mondjuk nem sikerült megfejtenem, hogy zenélnek is-e a saolinok, vagy hogy mióta katonák a szerzetesek, de ne legyünk kicsinyesek.

Az ötödszörre megrendezett fesztivál Moszkva egyik legnagyobb kultúrális rendezvénye, sajátos módon keveredik benne az orosz nemzeti és történelmi büszkeség, a multi-kulti és a modernitás. A Kreml bástyái előtt masírozó díszőrség délceg szláv ifjai menthetetlenül megdobogtatják az ember szívét, a főszponzor Roszoboronekszport legnagyobb elégedettségére.

Ugyanakkor a külföldi fellépők vitathatatlanul színesítik a programot, főleg, hogy vannak országok ahol látszólag nem gondolják, hogy egy katonazenekart csak akkor lehet komolyan venni, ha a tagjai faarccal masíroznak fel-alá, ilyen-olyan alakzatokban. Az előző évek fellépőit szemlélve az igencsak kiábrándító Francia Idegenlégió után, komoly felüdülést jelent a svájci Top Secret Drum Corps (Titkos Dobhadtest?) előadása.

A modernitásnál rezeg leginkább a léc, bár a beharangozókban ígért Beatles és Deep Purple feldolgozásoknak (szerencsére) nem találtam nyomát az interneteken, a Fesztivál popposított himnusza(!), vagy az állandó sztárvendég Mireille Mathieu előadásai komoly kérdeseket vetnek fel a szervezők ízlését illetően. De nem baj, mert tűzijátékkal bármit el lehet adni, egy vörös téri tűzijáték pedig mindent visz.

Ma, a fesztivál zárónapján csak a helyszínen hétezer ember nézheti majd a show-t, ha kiindulhatunk abból, hogy a fesztivál honlapján már csak hatezer rubeles (negyvenezer forintos) VIP-jegyet lehet venni, úgy néz ki teltház lesz. Kicsit irigylem a moszkvaiakat.

***

Ha tetszett a poszt, és néznél még videókat a fesztiválról, lájkolj minket a Fészen