Mivel csábították a hetvenes évek Szovjetuniójában az odalátogató turistákat? Bár legtöbben kétségtelenül az élményért utaztak, sokan nem voltak restek, hogy betankoljanak a szovjet szuvenírek tárházából. Mit ajánlhattak nekik a szovjetek a hiánygazdaság idején? Egy 1970-es kiadvány ezt segít feleleveníteni.


Egészen elvárható módon a turisták kedvencével, a matrjoskával kezdünk, aminek a történetéről itt olvashatunk bővebben.
 

Ezt követik a hohlomai edények.

Viszonylag újdonságnak számítottak akkoriban az északi népek csontfaragásai


Kendő, csipke, szamovár: „A pavlovói kendő a világ összes nőjének tetszését kivívta, a szamovár pedig igazán orosz szuvenír.”

Ha egykori levelezőpartnereinktől nem kaptunk volna elég bélyeget: „A bélyeg az ország névjegye. A szovjet bélyegek tematikája különös érdeklődésre tarthat számot a filatelisták körében: csak a Szovjetunióban adhatták ki az ’Elsők a világűrben’ és az ’Űrkutatás napja’ sorozatokat.”Litvánia, Lettország és Észtország mestereinek munkái

„A Szovjetunió szuvenírjai világszerte elismertek. A brüsszeli világkiállításon 56 díjat nyertek el.”„Nem kell külön szót ejtsünk azon áruk kiváló minőségéről, amik az űrhajósokat is útjukra kíséri. Páljot (repülés, szárnyalás) márkájú órák.”„A Hold túlsó oldalát először szovjet fényképezőgépek mutatták meg”

"Oroszország régóta híres bundáiról és szőrméiről"

Az orosz balalajka„A tulai vadászpuska az egész világon nagy népszerűségnek örvend” Számomra rejtély, hogy külföldi a Szovjetunióban hogy szerezhetett be fegyvert, s főleg, hogy vihette ki azt az országból.

A szovjet parfüm. Nem csak külső használatra.

Az asztal királynője: az orosz kaviár


Néhány ital

Ne feledjük a türkmén szőnyegeket„És a legnagyobb szuvenír (?): egy [egész] Moszkvics”
Ha tetszett a bejegyzés, szeress minket a Facebookon!