Mark Zuckerberg a Facebook alapítója Moszkvába utazott a hétvégén. A mai állami fogadáson Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Vlagyiszlav Szurkov „ex-szürke eminenciás” (hivatalosan a miniszterelnöki apparátus vezetője) valamint Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes fogadják. De miért látogatott Zuckerberg Moszkvába azon túl, hogy kezet rázhasson a Kreml geek-válogatottjával? 

Zuckerberget elsősorban nyilván a Vörös téren készített Facebook-gyanús fotó elkészítése motiválhatta, illetve reméljük tiszteletét tette Leninnél is. Ám feltéve – de nem megengedve – hogy a világ második legfiatalabb saját jogon milliárdossá váló üzletemberének ennél komolyabb okokra volt szüksége az orosz vízum kiváltásához, alább számba veszünk két másik magyarázatot is.

Az első lehetséges ok a Facebook botrányos oroszországi teljesítménye. Bár Zuckerberg már 2010-ben Oroszországot nevezte meg a Facebook egyik kiemelt piacának, az orosz Facebook júzerek száma mégis nyolcmillió körül van csak, holott a helyi konkurenciának, a vkontakte.ru-nak már harmincmillió fölött van a regisztrált felhasználók száma. Mint azt egy korábbi posztunkban már írtuk, a vkontakte egyik nagy előnye az volt, hogy kiaknázhatta a rugalmas orosz szerzői jogi törvényeket és előbb lemásolta a Facebookot, majd szemet hunyt a kiterjedt fáljmegosztó-hálózat kifejlődése felett is. Erre a Facebooknak aligha lesz lehetősége, ugyanakkor Zuckerberg megjelenése jó PR-fogásnak tűnik. Ráadásul hogy, hogy nem az orosz állami TV tegnap vetítette a The Social Network című filmet, így mára a „Mark Zuckerberg” lett a legnépszerűbb kulcsszó az orosz Google-ban.

A másik felmerülő magyarázat Zuckerberg látogatására az orosz szürkeállomány lecsapolásának szándéka. A jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Anatolij Karacsinszkij, aki az egyik orosz piacvezető IT-cég, az IBS-Group elnöke Facebook-oldalán hisztizett egy sort arról, hogy ilyen pofátlan agyelszívásra Oroszországban utoljára 1998-ban volt példa a Microsoft részéről, de Bill Gates legalább nem verte ekkora dobra érkezését. Mindenesetre tény, hogy pont ma kerül sor a Facebook World Hack Tour nevű nemzetközi rendezvénysorozat moszkvai állomására, melynek keretében nyolcórás programozó-versenyt és mindenféle szakmai fórumot rendeznek Facebook-fejlesztők számára. Az egy négyzetméterre jutó orosz IT-guruk száma tehát várhatóan itt lesz a legmagasabb a közeljövőben. Mondani sem kell, rebesgetik, hogy a rendezvényen Zuckerberg is fel fog tűnni, és kinek ne lenne kedve a zord orosz tél elől a mediterrán klímájú Palo Altoba menekülnie.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol minden nap találsz izgalmas bónuszkontenteket Oroszországról!