Június 12-én kora reggel több orosz ellenzéki vezető lakásán tartottak házkutatást a különleges erők. Saját bevallása szerint a mit sem sejtő Kszenyija Szobcsak bugyiban, félmeztelenül nyitott ajtót, és ugyanebben a szerelésben volt kénytelen végignézni, ahogy a rendőrök feltúrják lakását, vihognak személyes leveleit olvasva és lefoglalják összes készpénzét, potom egymillió eurót és félmillió dollárt. De hogyan lett az orosz Paris Hiltonnak nevezett üdvöskéből az ellenzék egyik vezéralakja?

Anatolij Szobcsak, Kszenyija papája híres politikus volt, a demokratikus Szentpétervár első polgármestere, bizonyos források szerint az orosz alkotmány szerzője és a fiatal Vlagyimir Putyin mentora. A családi hagyományt folytatva Kszenyija nemzetközi kapcsolatokat és politológiát tanult, de eközben odafigyelt arra is, hogy az exkluzív moszkvai rendezvények állandó résztvevője legyen, ami nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy a helyi Big Brother-klón műsorvezetőjeként 2002-re országos hírnévre tegyen szert. A 2000-es években Szobcsak ügyesen építgette saját imázsát, bulváros és politikai tévéműsorokat is vezetve, könyvet írva, Playboy-címlapon szerepelve. A politizálástól távol tartotta önmagát, így legtöbben Putyin csendes támogatói közé sorolták.

2011 decembere azonban fordulatot hozott Szobcsak politikai nézeteiben is, aki saját bevallása szerint ekkor döbbent rá, hogy az aktív társadalmi szerepvállalás ideje jött el és ennek megfelelően a demonstrációk rendszeres látogatója, sőt szónoka lett. Ráadásul Kszenyija nem csak a tüntetéseken tündökölt, de tévés tapasztalatait is kihasználta, rendkívül sikeres paródiát készített az elnökválasztások alatt Putyin kampányfilmjéből, ahol a valódi kampányklipekhez hasonlóan, mint celebritás dadogja a kamerába az érveit Putyin mellett, de a film végére meglátjuk, hogy egy székhez kötve, pisztollyal a halántékán mondja mindezt. Szobcsak emellett új politikai műsort indított, ahová ellenzéki politikusokat is meghívott, vagyis inkább meghívott volna, ha az első adás után nem veszi le műsoráról az adó, hivatalosan a rossz statisztikák miatt, de alighanem politikai okokból. Ahogy politikai indíttatás sejthető mögött a tény mögött is, hogy Szobcsakot mára az állami tévé összes adójáról letiltották, sőt Kszenyija úgy tudja, hogy még az orosz sztárokon élcelődő közkedvelt karikatúramese-sorozatból is kiírták.

Szobcsak tehát jószerivel fél év alatt mindent elvesztett, amit tíz év alatt az országos televíziózásban elért. Ugyanakkor ez látszólag csak olaj a tűzre és Szobcsak egyre harcosabb ellenfele a Putyin-rezsimnek. Bár a legnagyobb májusi demonstrációra még azért nem ment el, mert sejtette, hogy összetűzésekre kerülhet sor, ami ellentmond szigorú erőszak-ellenességének, mára Szobcsak is az ellenzék radikalizálódásának szükségessége mellett lép fel. Ráadásul időközben új műsorokat kapott ellenzéki fórumokon, ahol mellesleg meglepő felkészültségről tanúbizonyságot téve izzaszt olyan sokat látott politikusokat, mint Zsirinovszkij vagy éppen Mironov.

Sztanyiszlav Belkovszkij a neves orosz polit-technológus szerint a júniusi házkutatások elsődleges célja is Szobcsak lejáratása volt, ami arról tesz tanúbizonyságot, hogy Kszenyiját a Kreml is komolyan veszi. Az ágyát pár hete nyilvánosan is az ellenzéki vezér Ilja Jasinnal megosztó sztárnak tehát van miért izgulnia, ha valóban elvesztette a védettségét, amit eddig Putyin apja iránt érzett tisztelete miatt garantált számára. A Szobcsak lakásán lefoglalt hatalmas összegek miatt vizsgálódik az adóhivatal, míg éttermében szokatlan sok ellenőrzés folyik az utóbbi időben. De Szobcsak egyelőre kitart és küzd a rendszer ellen. Csak az a kérdés, melyikük bírja tovább.