Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aljonka: szép és finom

Első pillantásra azt is gondolhatnánk, hogy egy tizenkilencedik századi festmény utánérzése az illusztráció, bár a helyzet egészen más. Ugye ismerős a kép? Az egyik legfinomabb orosz csoki legendás borítóján látjuk ezt az édes, a szláv szépség naív attribútumait viselő kislány ábrázolást. Színes kendő, ennivalóan pufók arcocska, tiszta, távolbanéző tekintet, kék szemek, dacos masni-ajkak. A csomagolás jóminőségű papírból van, arany betűk, kidolgozott kép: 'az ember rögtön azt gondolja, hogy ez a legfinomabb csoki a polcon' - állítja egy rajongó csokifogyasztó egy fórumon. Ez a kép annyira univerzális (orosz kontextusban mindenképp), hogy a legtöbb kislány beleilleszthető (egy bizonyos korban, kb. 6 hónapostól 2 évesig). A papírból gondosan kivágott kép még nálunk is kint van a hűtőszekrényre mágnesezve (évek óta), mert Szonyecska lányom apja egyszerűen nem bírta a kukába dobni, szinte saját fényképként szereti.

Nos, a fenti kép egy 196o-ban készült fotó után került a csokoládéra. A csokoládégyár fotósa, Alexander Gerinasz saját lányát, Jelena Gerinaszt, fényképezte le.

A fénykép először a Szovjetszkoje foto (Szovjet fotó) című lapban jelent meg, később szerepelt a Zdarovje (Egészség) című folyóirat 1962. januári számának címlapján (!).

1 Tovább

A MINDEN-MINDEN múzeuma

A művészet a népé.

Képzeljünk el egy vándorcirkuszt. Vagy inkább egy teherautót, amiben együtt utaznak műalkotások, kurátorok és művészek, keresztül-kasul Oroszországon. Egy varázsdobozt, amelybe bebújva kubista formákon, a sztálinista barokktól a népiesen át a szocialista realizmusig mindenfajta ihletésű alkotásnak helye van.

0 Tovább

Kedvenceim - Designed in Russia

Oroszország nagy ország, feltörekvő iparral. Közeledik az ajándékozós időszak, és kiváncsi voltam miket dobtak mostanában piacra, böngésztem, és nagyon izgalmas dolgokat találtam.

0 Tovább

Szép házak - oligarcháknak

Rubljovka nemcsupán egy utcanév, Moszkva legsikkesebb kerületét nevezik így hétköznapiasan, ahol a gazdagok és szépek húzzák meg magukat kastélynyi villáikban. A belváros már-már elviselhetetlen zaja és levegője elől ide menekülnek azok, akik a legdrágább ingatlanokat vásárolják, illetve építtetik meg. A mérce az autók márkája, és mennyisége, az őrző-védő szolgálat embereinek száma, illetve a feleség és a személyzet szépsége. Az út mentén a hirdetések itt nem életbiztosítást vagy sört kínálnak, hanem franciaországi borászatot, mediterrán tengerparti ingatlant, vagy éppen Jaguárt, esetleg filippinói háztartási munkaerőt (bébiszittert, házvezetőnőt). Néhány évtizede még nagyrészt erdő borította a környéket, bár akkor is a kiváltságosok üdültek itt dácsáikban. Ma már hatalmas kihasított területeken, magas, bekamerázott kerítések mögött bújnak meg a villák többhektárnyi 'kertekkel' övezve. Lássuk, mi van a kerítés mögött...

Ez itt Ilona Stolie háza. Ilona rigai lány, aki egy nagyon sikeres vállalkozó feleségeként manapság fotózással üti el az idejét, és azzal, hogy régiség kereskedésekben art deco cuccokat kutat fel (hm, milyen eredeti), valamint bedobta ezt a kis klippet is az orosz poppiacra (állítása szerint zeneiskolába járt még a jogi egyetem előtt).

0 Tovább

Egészséges étkek Sztálin után

Régóta szeretném megfejteni az orosz konyha alapjainak titkát, szerencsémre ott van a polcon a viharvert, jó öreg szovjet-orosz szakácskönyvünk, a főzés ABC-jevel, a Könyv a finom és egészséges ételekről című. Ez a sztálini idők után rögvest (1954-ben) kiadott főzés-Biblia tulajdonképpen a magyar Horváth Ilona Szakácskönyvének megfelelőjeként is felfogható, ám sokkal színesebb, alaposabb annál, már csak terjedelme miatt is: egy vaskos, magas kötetről van szó. Kislányként alig bírtam megemelni, a szőnyegen csücsülve merültem el a színes, szagos, illatos képekben.

A tradicionális és korszerű étkek mellett, a szovjet élelmiszeripar vívmányait is megismerhetjük, a konzervek, befőttek mellett, az "űrkaják", azaz a por állagú leveseket, gyümölcsitalokat. A könyv meggyőző, az ember elhiszi, hogy nemcsak van mit enni, hanem dúskálhat a finom falatokban, a társasági és családi életét megfűszerezheti. Az igazság persze az, hogy sokszor nem lehetett beszerezni a könyvben bemutatottakat, a deficit, avagy a hiánygazdaság idején. Az ételek gyönyörűen vannak "tálalva", izgalmas, mégis egyszerű képek, világos vonalak, és precíz térfelosztás, harmonikus, letisztult kompozícióba rendezve, felesleges minták, kiegészítők nélkül.

A tengerek, folyóvizek ajándéka:

Maga a luxus: csokoládé és pezsgő:

7 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek