Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szovjet vintage, retro, és nosztalgia új bőrben

Mi az, amit beszereznék a netről:

Gagarint kapszulában. Patient6 alkotása a szovjet ihletésű vállaltan 'beteg' játékok sorozatból:

vagy ezt a kedves szovjet síelőt:

Kép innen. Pinnelem.

Misa macis pólót innen:

Hajnalig csatázhatnánk a kertben ezzel az örökbecsűvel:

de addig is játszatok rögvest tengeri háborúsat itt.

Egy igazi szovjet vintage ruhát a dari-dar ('ajándokozz értéket/ajándokot') honlapról, ahol mindenki ingyen megválik a számára feleslegessé vált daraboktól:

Ezt a gyerekórát az etsy-ről:

és még mi minden mást... Lájkolj a facebook-on!

0 Tovább

Menő hely Moszkvában: a kincsesláda lányaitól

Csajok a friss projektből:

Jól esik, ha egy Kanadából indult 'világmárka' helyi építészekre bízza új éttermének design-ját, ahelyett, hogy importálná fogyasztásra kész belső tereit, termékeivel együtt.

A feladat egyszerű és nemes: egészséges étkek és facsart levek mellé zöld és csalafinta, helyi és mégis univerzális tartalmú megjelenítés. Legyen kényelmes, de pörgős. Leülős, de rugalmas. A Fresh Restaurant alapítója, Ruth Tal, 'kúl és nem unalmas' egészséges étrendet népszerűsít húsz éve. A moszkvai étterem az első Oroszországban, és negyedik a világon. A tervezők és kivitelezők a Szundukovi (iker)nővérek: Olga és Irina.

0 Tovább

Két tűzfal között: parazita iroda

Mihez kezdjen a túlzsúfolt moszkvai belvárosban két tűzfallal, no meg annak a közével egy építész, egy beruházó, és egy üzemeltető? 1. Semmit. 2. Befesti. 3. Ufó-irodát épít.

Képek (látványtervek) innen.

A parazita három szintes, és a tetőtér is használható. A felfüggesztésnek köszönhetően alatta a 'passzázs' is megmarad, így a két ház lakóinak nem kell majd körbesétálnia a tömböt, sőt a járókelők is behúzódhatnak alá majd az eső elől.

0 Tovább

Tó a kádban. Nikolai Makarov berlini loftja

Hollywood és Nikolai Makarov jóban vannak. Ő tervezte az Ördög Ügyvédje (The Devil's Advocate Al Pacino-val) a Thomas Crown ügy (The Thomas Crown Affaire, Pierce Brosnan-nal) szettjének egy részét. A filmhez producerként (Masked and Anonymus Bob Dylan-nel főszerepben, Return of the Living Dead), testfestőként (Le Sacre du Printemps, ld. posztunkat a Tavaszi Áldozat évfordulójáról (Sztravinszkij)), illetve színészként is köze van. Elsősorban képzőművészként ismert és elismert, többek közt Richard Gere, Pierce Brosnan és Al Pacino is Makarov képekkel gazdagítják gyűjteményeiket.

Nikolai Makarovnak igazi huszadik századi élettörténete van. 1975-ben érkezett Kelet-Berlinbe, ahol rögtön családot alapított. Egyenesen Moszkvából érkezett, ahonnan már 1968-ban, 16 évesen útnak indult volna. Amíg maradt, gyorsan nyelveket tanult a főiskolán, majd elszegődött a Moszfilmhez. Közben festőként egy nonkomformista művészeti csoport aktív tagja lett, míg végül Kelet-Berlinbe disszidált. A Humboldton hallgatott germanisztikát, szlavisztikát, mellette serényen festett, rajzolt, a Bode Múzeumban gyakorolt hétfőnként a zárvatartás alatt. Később, az akkor Kelet-Berlinhez képest is Nyugatnak számító Bécsben folytatta tanulmányait a Képzőn, ahova családját nem vihette magával. Berlini otthonát akkoriban a Stasi pókhálója szőtte be, még az ágya alatt is mikrofon volt.

1 Tovább

Bátraknak és merészeknek: kapszula-szálló az erdő közepén

Nyikola-Lenyivec, egy kis település, 2oo kilométernyire Moszkvától. Az 'orosz táj' szépségét védi, hogy a település és környékének egy része az UNESCO tájvédelmi körzethez tartozik. A falut szinte menthetetlenül a kihalás fenyegette. Végül a 2oo6 óta évente megrendezett Arch-Stoyanie fesztivál Nyikola-Lenyivec-et feltette a kortárs építészet és design térképére. A fesztiválon ugyanis a land art jegyében, többségében maradandó installációk születnek, melyek organikusan kapcsolódnak a hely által nyújtott természetes környezethez, illetve az itt elérhető forrásokból merítve készülnek.

Kedvencem ez a japán kapszula-szállodák mintájára készült gyors-alvoda. Az eredeti változatban a városi pörgésben a végkimerülés szélén állva dőlhet ágyba a halandó, ám az orosz táj kedvesen hívogató madárcsicsergésében egyfajta kempingként szolgál(hat) ez a sokajtós-kiságyas építmény. A természettel való közvetlen kapcsolatot idézi, mint egy madár a faágon, úgy hajtja álomra fejét a vándor. A szálló az építészekből és formatervezőkből verbuválódott ArhNah Büro projektje. A projekt neve egyébként: 'Az Ön szekrénye' (Vas Skaf). A legszebb benne, hogy öko: azaz újrahasznosított anyagokból készült.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek