Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

(Hand)Made in Russia. Mesteri ajándéktárgyak a netről

Mindig is lenyűgöztek az aprólékosan kidolgozott, mesterien megformált használati tárgyak, amiket az orosz kézművesek az állandó, vagy alkalmi bazárokon, jarmarkán árultak. A tematika meglehetősen változatos a klasszikus tájképektől és a romanticizáló "orosz népies"től, a virágokon, meséken át, a ma emberének fogyasztási szokásaihoz, megváltozott életmódjához, az új divatokhoz adaptált motívumok, témák is akadnak bőven. Igaz a technikai megoldások is változtak az idők során, legnagyobb bánatomra a festett, faragott felületek helyett, a gyorseljárású decoupage technika itt is hódít, teret nyitva a szélesebb körű közönségnek is, hogy saját készítésű tárgyakkal rukkoljon elő. Némelyik darab már-már bizarr naivitása, máshol az ötletes megoldások, a DIY technikák bevetése, a mese világába forduló szárnyaló képzelet ragadta meg a figyelmem. A kézi/ házi készítésű mesterművek legkülönlegesebb darabjait vásárolhatjuk meg on-line a Jarmarka Masztyerov oldalon, különleges utazás itt körülnézni, ezekből szemezgetek.

Borozás hangulatát idéző vágódeszka, feltételezem sajtot lehet rápakolni, ha az ember egyáltalán arra vetemedik, hogy ne csak szemet gyönyörködtető díszletnek használja.

0 Tovább

Luxus ékszertől a gyümölcsléig. Open! Design& Concepts

Két jóbarát, Sztasz Zsickij és Szergej Kuzsavszkij, ma már nem aggódik a self-branding miatt. Design cégükkel ugyanis egy évvel megalapítása (1995) után röpke hat év alatt állításuk szerint hozzávetőleg 30 díjat söpörtek be (köztük a nemzetközi GOOD DESIGN Award (Chicago), Golden Drum (Slovenia), Biennale Brno, Golden Bee (Moscow) díjait), s ma már 'csupán' zsürizéssel, újabb és újabb termékek tervezésével töltik napjaikat különleges, designerektől nem feltétlenül megszokott műhelyükben. A régi Moszkva zegzugos belvárosában, a nagy felhajtású, modernizáló felújítást nélkülöző lakásban az orosz faházak hangulatát és a nyolcvanas évek lakberendezési fuvallatait idéző falakon lambéria van, lakkal összekent villanykapcsoló, illetve régiúj tárgyak a mobilteló előlaptól a sörnyitóig, szőnyegek.

A skála széles: csomagolás, használati tárgyak, enteriőr, kirakat, mellette grafika: logó, kiadvány, és nem utolsó sorban webdesign. Vizuális világuk a hétköznapi fogyasztási termékek egyszerű és banális megfogalmazásától, amelyen szinte észre sem vesszük, hogy 'tervezték', hanem egyszerűen elfogyasztjuk őket, a konceptuális művészet meghökkentő alkalmazásáig terjed. Lássunk példát. Itt van rögtön ez a nem mindennapi élményt ígérő (inkább a szemlélő, és a művészetfogyasztó számára) ülőke:

Minden értelmezés számára nyitott a pálya, a művészet szerepétől a design funkciójáig, avagy hova jutottunk Duchamps-tól napjainkig.

0 Tovább

Plakátforradalom: a konstruktivizmustól Igor Gurovicsig

A szovjet konstruktivista plakát a grafikai design önálló iskolája lett. Ahogy az egy rendes korstílushoz illik, a konstruktivizmus hamar átvette A design szerepét, a Szovjet Oroszország termeléséhez kapcsolta magát, a színházi díszlettől, az építészeten át a hétköznapi használati tárgyakig, a textilektől a bútorokig, a plakáttól a menüig megihlette tervezőit. A konstruktivizmus az egyéni művészet tagadásával a közösség, az új szovjet társadalom szolgálatába állt. A konstruktivista plakát és grafika kiemelt figyelmet érdemel, hiszen hatása a szovjet határon túlgyűrűzött, megilhette a Bauhaus és a De Stijl követőit.

A konstruktivizmus nyomába lépő szocialista realizmus után új fordulatot hozott a rendszerváltás. Az elmúlt húsz év számos meglepetést hozott. A fogyasztói társadalom igényei mellett, a múlt is jelen van a ma vizuális tervezésében. Ez a poszt a mai orosz plakát forradalmárát mutatja be, Igor Gurovicsot, és design csapatát, az Ostengruppet.

Az orosz design jövője: Igor Gurovics munkája.

0 Tovább

Design az Urálon innen és túl: Vagyim Kibargyin és a világ

Azt mondják, Oroszországban a designnak két fővárosa van: Moszkva és Jekatyerinburg. A design és reklámpiac sikeres cégei itt koncentrálódnak. A két város orosz léptékben közel van egymáshoz, csupán 16oo kilométernyire (hozzávetőleg 24 órányi autóutra). Jekatyerinburg az Urál lábánál fekszik, az Európát Ázsiától elválasztó képzeletbeli határ kellős közepén. A város az Uráli Föderációs Okrug (régió), és a Szverdlovszki Oblaszty adminisztrációs, gazdasági és kulturális központja. Jekatyerinburgban számos kutatóintézet, felsőoktatási intézmény működik, és Jekatyerinburgot tartják az orosz rock bölcsőjeként (Pétervár mellett). Az Urál rock zenészei megérdemelnek majd egy későbbi posztot. Figyelemre méltó, hogy a kortárs táncnak külön tanszéke van a Jekatyerinburgi Egyetem Bölcsészkarán, nem beszélve arról, ha valaki a forma-, grafikai, ruha- vagy egyéb tervezésre adja a fejét, sem kell feltétlenül Moszkvába utaznia. Jekatyerinburg idén ráadásul Oroszország design fővárosa, az évente ismétlődő rendezvénysorozat keretében.

BON VOYAGE!

Napjaink egyik legsikeresebb tervezője Vagyim Kibargyin is itt kezdte. Az omszki születésű fiú a Jekateryinburgi Építészeti Akadémia elvégzése után meg sem állt a nemzetközi hírnévig. A Wallpaper a világ 4o legbefolyásosabb designerei (azok, akik megváltoztatják a világot) közt tartja számon Kibargyint, aki számos nemzetközi díjat is elnyert (Németországban, Japánban, Olaszországban). 2oo5 óta Prágaban dolgozik, saját studiója gyártja hétköznapi használatra tervezett termékeit. A termékek megvásárolhatók Európában, Oroszországban és a tengerentúl, az USÁ-ban és online. Kezdjük a kedvencemmel, az angyalszékkel (ANGEL CHAIR):

Egyszerűen nagyszerű az egyszerre csomagolás, és egyszerre óratest (CLOCK BOX):

0 Tovább
12345
»

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek