Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aljonka: szép és finom

Első pillantásra azt is gondolhatnánk, hogy egy tizenkilencedik századi festmény utánérzése az illusztráció, bár a helyzet egészen más. Ugye ismerős a kép? Az egyik legfinomabb orosz csoki legendás borítóján látjuk ezt az édes, a szláv szépség naív attribútumait viselő kislány ábrázolást. Színes kendő, ennivalóan pufók arcocska, tiszta, távolbanéző tekintet, kék szemek, dacos masni-ajkak. A csomagolás jóminőségű papírból van, arany betűk, kidolgozott kép: 'az ember rögtön azt gondolja, hogy ez a legfinomabb csoki a polcon' - állítja egy rajongó csokifogyasztó egy fórumon. Ez a kép annyira univerzális (orosz kontextusban mindenképp), hogy a legtöbb kislány beleilleszthető (egy bizonyos korban, kb. 6 hónapostól 2 évesig). A papírból gondosan kivágott kép még nálunk is kint van a hűtőszekrényre mágnesezve (évek óta), mert Szonyecska lányom apja egyszerűen nem bírta a kukába dobni, szinte saját fényképként szereti.

Nos, a fenti kép egy 196o-ban készült fotó után került a csokoládéra. A csokoládégyár fotósa, Alexander Gerinasz saját lányát, Jelena Gerinaszt, fényképezte le.

A fénykép először a Szovjetszkoje foto (Szovjet fotó) című lapban jelent meg, később szerepelt a Zdarovje (Egészség) című folyóirat 1962. januári számának címlapján (!).

1 Tovább

A 2000-es évek legszebb orosz színésznői

Az orosz filmgyártás nagy felfutását éljük az utóbbi években, a többmilliós piac sokakat vonz, tévésorozatok és játékfilmek százai készülnek. Ennek megfelelően mérhetetlen mennyiségű sztárt futtatnak a producerek: a bulvárlapok, a férfimagazinok, vagy a sztárok korcsolyázását, táncolását, főzését, gusztustalankodásait versenyeztető tévéműsorok nem szenvednek hiányban jelentkezőkből. Rendszerváltás utáni orosz film szinte kizárólag csak fesztiválokon látható Magyarországon, ezért az orosz nyelvű világ sztárjai teljesen ismeretlenek itt. Bár ettől nem ők lesznek szegényebbek. Részben ezt igyekszem most bizonyítani.

Másrészt, miközben tudjuk, hogy az igazán szép nők az utcán sétálnak (lásd: "ezeknél az utcán szebbeket látni"), ennek ellenére a hírességek között vadásszuk a szépséget. Keresgéltünk már sportolóknál, modelleknél, szépségkirálynőknél, most a színésznők jönnek.

1 Tovább

Miroszláva és a divat

A divatvilág legbájosabb alakja Miroszláva Duma: mindig őszinte a mosolya, és természetesen "pózol". Talán az is a titkainak egyike, hogy magassága (jóval) 16o cm alatt van, amit nagyon ügyesen használ, sőt kihasznál. Angyali arc, őzike szem, törékeny, kislányos alak. Nem, Miroszláva nem modell. Ő az, aki a másik oldalon mozgatja a szálakat, aki a kulisszák mögül és a nézőközönség soraiban figyeli és elemzi a divatvilág történéseit. Az orosz Haarper's Bazaar volt főszerkesztőjéről van szó, aki manapság szabadúszó újságíróként, divatkritikusként, és divattanácsadóként működik, egyéni stílusával a divatvilág egyik címszereplője, 'stílusikonja'.

0 Tovább

Garázs a Gorkij Parkban. Dása Zsukova projektje

Az oligarcha feleségekről tudjuk, hogy szépek. Azt is tudjuk, hogy szeretnek pénzt költeni. Az sem nagy újság, hogy a divat világában sikeresek: hiszen legtöbbjük (ex)modell és szereti a szép ruhákat viselni, tervezni, vagy éppen írni róluk. A művészeti mecenatúra üdítő jelenség a palettán, pláne, ha az Egyesült Királyság harmadik leggazdagabb embere (néhány éve még a leggazdagabb) pénzeli, méghozzá Oroszországban.

Gigantikus projektbe fogott Dása Zsukova, a focicsapatáról, és a világon a legnagyobb jachtjáról elhíresült Roman Abramovics párja. A harmincegy éves Dása Moszkva egyik legmerészebb és véleményem szerint legmarkánsabb beruházását hozta tető alá: valódi, friss, ropogós Kortárs Művészeti Központtal ajándékozza meg Oroszország fővárosát, méghozzá olyan helyszínen, ami több mint húsz évtizede csupán fáival lehel friss levegőt a szmogos fővárosi keringésbe.

0 Tovább

Az első orosz szépségkirálynő

Bármilyen furán hangzik, több első is van, és mindez az orosz történelem kacskaringóinak köszönhető.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek