Múlt héten Moszkvában kiosztották az egyik legnevesebb orosz kortárs művészeti kitüntetésnek számító Kandinszkij-díjakat. A grúz származású orosz médiamogul, Salva Breusz által létrehozott díjat története során először megosztva ítélték meg az AES+F alkotócsoportnak és Grisa Bruszkin szobrásznak, akik így osztozni voltak kénytelenek a húszezer eurós díjon, a legjobb fiatal művész díját Dmitrij Venkov nyerte. Bár a díjra a Pussy Riot is pályázott a botrányos punkegyüttes még a legjobb harmincöt közé sem került be.

A tízezer eurós összeget bezsebelő harminckét éves Venkovot „Bezumnije podrazsatyeli” (vagyis Őrült utánozók) című félórás áldokumentumfilméért tüntették ki, mely egy fiktív a moszkvai autópálya körgyűrű mellett élő primitív, hulladékfeldolgozásból élő közösséget elemez, melynek a zaj miatt eltorzult kommunikációs formái és gépkultusza nagy izgalmat vált ki az őket elemző antropológusokból. A dokumentumfilmes eszköztárra építő film görbe tükröt tart a modern tudomány és azon belül is a vizuális antropológia elé.

Grisa Bruszkin Vremja-Cs című szoborsorozata a katonai kódnyelvben a támadás megindításának pontos időpontját jelölő kifejezésről kapta nevét. A szobrász a szovjet propaganda által a nácik/kapitalisták támadása esetén alkalmazandó stratégiákat dolgozta fel, melynek központi eleme volt a mindenhol megbúvó ellenségek felderítése és likvidálása.

Az AES+F művészcsoportot a Szent Allegória című többcsatornás videóinstallációjukért díjazták. Az egy képernyőn egyszerre három képen futó alkotást nehéz röviden és/vagy érthetően összefoglalni, az biztos, hogy egy reptéren várakozó utasok képzeletei fonódnak össze a mitikus realitásban, amiben kannibálokkal táncoló hölgyek, havas kifutópályán landoló sárkány-repülőgép és Jóbot bébi-mutánssá változtató angyal-stewardes is szerepel. A szürreális képek keveréke a modern civilizációt és a relativista értékeket hivatott jelképzeni. A Szent Allegória az AES+F csoport pokolt, mennyországot és purgatóriumot feldolgozó trilógiájának befejező része. Ha érdekel a mennyországról készült hasonló szellemű videó, csatlakozz hozzánk a Facebookon.