„Történelmi paloták, vöröstéglás gyárépületek, a Brezsnyev-éra lakónegyedei, a cári kertek romantikus tájai és napkelte a tengerparton”. Ezzel a szöveggel csalogatták a második szentpétervári „velonocs” szervezői a résztvevőket a szombat éjjel megtartott kulturális előadásokkal egybekötött kerékpártúrájukra. Engem meggyőztek (volna).

Szergej Nyikityin hétköznap nyolc és négy között a moszkvai Népek Barátsága Egyetemének filológus docense, ám ennél sokkal izgalmasabb tény, hogy egyben a Moszkultprog alapítója is. A baljós, szovjet hangzású mozaikszó valójában a Moszkvai kulturális séták rövidítése, ami krédója szerint egy olyan tanulmányi (akadémiai?) projekt és civil mozgalom, amely a város történelmi és építészeti értékeit hivatott bemutatni. 1997 óta működő Moszkultprog tíz éves fennállása és sikere hatására, 2007-ben továbblépett az evolúciós létrán és séták helyett biciklitúrákat kezdett szervezni, hatékonyan küzdve le a séta-távolság szabta korlátokat.

A Velonocs, vagy olaszosan Velonotte résztvevői késő este gyűlnek össze, és az éjszaka során akár 30-40km-t is megtéve látogatnak meg több színhelyet, ahol a meghívott előadók mesélnek a hely történetéről, sajátosságairól. A rendezvény gyorsan túlnőtt önmagán, idén már rendeztek Velonocst Rómában és Londonban is, ráadásul a résztvevők száma gyakran többszáz főre duzzad – a minap Szentpéterváron már kétezren voltak – így az előadásokat újabban egy házi rádióhullámon sugározzák, amit minden résztvevő saját kis ráadiókészülékén tud hallgatni.

A hivatalosan toponomikával – tehát a földrajzi nevekkel – foglalkozó Nyikityin láthatólag nagyon élvezi a projektje sikerét, személyesen is részt vesz az összes túrán. Ráadásul a projekt mögé mára több mint tizenöt szponzor és maga az orosz állam is odaállt. A néhány nappal az olimpia megnyitója előtt tartott kelet-londoni Velonotte-nek maga a londoni orosz nagykövetség készített promó-videót.

Reméljük az első magyar Velonotte-re nem kell a budapesti olimpiáig várni.