Ha Oroszországra, vagy kiváltképp Moszkvára gondolunk, már meg is jelennek szemünk előtt a Vörös Téren magasodó Vaszilij Blazsennij székesegyház mesébe illő tarka hagymakupolái. Az alábbiakban egy másik, hasonlóan tiritarka, bár –véleményem szerint – mindenképpen csekélyebb értékkel rendelkező – az elgondolást tekintve annál értékesebb-  épületkomplexumról, a kazanyi Minden Vallás Templomáról ejtenénk néhány szót.


1994-ben látott hozzá az épületkomplexum megépítéséhez Ildar Manszavejevics Hanov, tatár származású orosz művész, építész, szobrász, miután április 19-én megjelent neki Jézus, s felszólította az építkezésre. Hogy éppen Kazanyban, jobban mondva a várostól nem messze található Sztaroje Arakcsino községben épült meg a nagy mű, nem csodálkozhatunk, hisz Kazany Nyizsnyij Novgorod mellett a Volga-vidék legjelentősebb városa, ami a tatár többség mellett meglehetősen színes etnikai (egész Tatarsztan területén mintegy 115 nemzetiség képviselteti magát) és vallási képet mutat.


A kérdésre, milyen vallású, Ildar így felelt: „Tatár vagyok, s nemzetiségemből kifolyólag muzulmán, habár közel kerültem a buddhizmushoz, hisz évek óta jógával foglalkozom, és a kereszténységhez is, amennyiben a keresztény világ művészetét tanulmányoztam. Nem osztom fel a vallást. Számomra Isten egy.


Az épület megálmodója és egyben tulajdonosa szerint a templom a vallások, civilizációk és különböző kultúrák szimbóluma kíván csupán lenni, ennek megfelelően vallásgyakorlás céljára – bármennyire meglepő - nem használják, de találunk itt képgalériát és hangversenytermet is.


Az épületegyüttesben jól megférnek egymás mellett az ortodox templomok, a mecsetek, zsinagógák és pagodák sajátos vonásai. A terv egészét tekintve tizenhat világvallás szimbólumai ötvöződnek az épületben, egyebek mellett eltűnt civilizációké is.