Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Putyin a rácsok mögött

"Tudomásunkra jutott, hogy mintegy három órával ezelőtt őrizet alatt a Hamovnyicseszkij bíróságra szállították az exminiszterelnököt, Vlagyimir Putyint". Ezekkel a szavakkal indul az az ötven másodperces félelmetesen valósághű álhíradó-riport amelyet pár nap alatt több, mint kétmillióan néztek meg a Youtube-on.

Az orosz híradókra jellemzően hadaró női hanggal kommentált képeken, a megtört Putyin az orosz bíróságokon a vádlottak ráccsal elkerített részén ül. Az (ex)kormányfőt nagyértékű lopással, sikkasztással, sőt terrorcselekmény szervezésében való részvétellel vádolják, utalva a máig megoldatlan 1999-es oroszországi házrobbantásokra, melyeknek sokak szerint nagy szerepük volt abban, hogy a csecsen terroristákkal szemben kemény hangot megütő Putyin népszerűsége gyorsan az egekbe szökött.

0 Tovább

A csuka parancsára, szívem óhajára!

Gyönyörű színes-szagos mesekötet, ám a lányom vonakodott tőle, mert kevesellte benne a képeket, sokáig kóstolgattuk, mire felfedezett benne egy-két érdekes mesével kecsegetető illusztrációt a rókával, a símogatnivaló-fejű csukával és a színesre pingált ruhájú Jemeljával lila usánkában, csinos piros kiscsizmában.

Pihepuha lovacskák, csókolni való békák, zokniszínes kigyók, csámpáslábú varjak, és nagy mackótalpak hívogatnak olvasásra (illusztráció Kun Fruzsina). Szeretjük ugyan a hetvenes-nyolcvanas évek nagyklasszikus mesekönyveit, és az eredeti orosz mesekönyveink folklórra hajazó, időnként giccsbe-forduló, de szemléletesen bemutató képeit, ahol a lányok kendőben vannak, a cárevna pártában, érezzük a hó símogató hidegét, a jégkisasszony didergető jegességét, és elmélázunk Ivánuska krumpliorrán, pirospozsgás képén. A kortárs könyvillusztrációs technikák szellemisége sem áll messze tőlünk, ezek sorába illeszkedik ez a kötet, frissen, kedvesen mesélő képekkel, a kapaszkodókat jelentő folkorizáló toposzokkal szakítva, felszabadítva az olvasót a kötelező népies(kedő) pályáról.

A kötet valóban az orosz népmesék színe-javát tartalammazza (Gyönyörűséges Vaszilisza, a Tűzmadár), s bár a válogatást összeállító Boldizsár Ildikó szerint "az orosz mesehősök azt tanítják, hogy legyen bármilyen nehéz is az ellőttük lévő akadály, érdemes megküzdeniük a boldogságért", nekem szívem csücske azok a mesék is, amik a lustaságról, a bolondfiú ravaszságáról, a kevélységről, vagy éppen a kapzsiságról szólnak. A mesék egész világokat tárnak elénk, az univerzalitáson túl, sok árnyalatot megismerhetünk az ú.n., ha van ilyen, 'orosz lélekről'. Ezek a mesék rendszerbe fonódnak, sok szálon szövik össze a világegyetem igazságait az orosz mindenkori valóságon leképezve. Egyén és hatalom, bátorság és vakmerőség, a földi javak hiábavalósága, és a nélkülözés szülte összefogás, a hűség és gyanakvás együtt érvényesek.

0 Tovább

Virtuális utazás a Transzszibériai Expresszel

Sokan vágynak Oroszországba, de a legtöbben még gondolatban is megállnak Moszkvánál. Pedig az orosz fővároson túl is számtalan kaland vár az utazóra. Nem kell mást tenni mint a Jaroszlávszkaja pályaudvaron felszállni a híres/hirhed Transzszibériai Expresszre! A végállomás az ország keleti határa, Vlagyivosztok, ami mindössze 9200 km oda, ugyanennyi vissza. Tizennégy nap múlva újra Moszkvában lehetünk.

4 Tovább

Elmentek a szovjetek, jönnek az oroszok

És most nem a katonákra gondolok. Hanem arra, hogy az orosz üzletekben is lassan kicserélődtek a termékek, új cégek új márkái jelentek meg. Ráadásul az új cégek elég gazdagok ahhoz, hogy komoly brandeket tudjanak felépíteni, simán megfizetnek egy sztárdizájnert, aki megformálja nekik a márkát, olyan kampányokat pakolnak a márkák mögé, hogy lassan elhalványítják a szovjet idők legendás termékeinek emlékét.

0 Tovább

Szadizók – avagy az orosz fekete humor

"A fekete humor általában a vicces és az ijesztő, illetve a tragikus vegyüléke. A komikus hatás a morális értékek felforgatásán alapszik, és a szarkasztikus mosolyt többnyire az váltja ki, ami normális esetben inkább sírást fakaszt. Ide tartoznak a halottakról, vámpírokról, vérszomjas szülőkről, szerencsétlen vagy gonosz gyerekekről, a vérről és a súlyos testi sérülésekről szóló alkotások." - írja Dési Edit az Ezerarcú humor c. kötetben megjelent Az orosz fekete humor c. cikkében. Egyebek mellett ennek tükrében szeretném bemutatni az itthon többnyire ismeretlen ún. orosz "szadista versikéket".

2 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek